Hans gallringsfilosofi avgjorde vid köp av ny skogsmaskin

Lennart Malmgren i Ytterhogdal vill inte ha några stora gallringsmaskiner i sin skog, men utbudet av mindre maskiner är begränsat. När Eco Log tog över Gremos produktprogram föll valet på deras minsta skotarmodell 750f, som kompletterar hans Terriskördare i den beståndsgående gallringen. 

 

Eco Log 750f är företagets minsta skotarmodell och passar bra för gallring. Att gå från Terrins parallellkran till en vikarmskran var något ovant för föraren Sven-Erik, men har är mycket positiv över kranens styrka och rörelsemönster. Foto: Björn Schubert


Trots att snön fortfarande lyser vit på höjderna i Härjedalen värmer vårsolen i mitten av maj när Skogsaktuellt hälsar på hos skogsägaren och entreprenören Lennart Malmgren, som bor med sin fru på en skogsgård i Ytterhogdal. Lennart har ett stort eget skogsinnehav som han dels ärvt, dels byggt upp över tid genom kontinuerliga förvärv. En skog där han sköter det mesta som självverksam. 

Sikten genom grinden och ut över lastutrymmet är bra, både tack vare den stora välvda rutan och de vinklade järnen i grinden.

Långsiktigt tänk

Som skogsägare finns det alltid jobb, och mellan passen med röjsågen i ungskogarna och förröjningarna spenderar Lennart mycket tid i olika maskiner. Han menar att maskinstorleken ska anpassas efter skogen, och när man jämför stickvägsgående gallringar på bolagsägda grannskiften ser man tydligt skillnaden mot Lennarts beståndsgående gallringar. 

– Det blir så breda vägar där vinden lätt får tag, och ofta gallras det alldeles för hårt. Om det kommer en storm eller snöbrott så blir det inte mycket kvar till slutavverkningen. Gallringsuttaget i en förstagallring går ju i regel bort redan i stickvägarna och då kan man knappt ta någonting i mellanzonen, säger Lennart.

Intresset för mindre maskiner ökar, och för Lennart handlar det om en helhetssyn på skogsbruket. 

– Skogsägare måste komma till insikt om att de måste ha ett lite mera långsiktigt tänkande. Det går inte att gno ut varenda krona ur förstagallringen för det är inte där pengarna ligger, säger han. 

Hela vägen 

I stora delar av skogen har större maskiner gallrat innan han köpte den. Med sina mindre, lättare maskiner har Lennart i efterhand kunnat ta ut ansenliga volymer på svagare marker och i myrkanter som tidigare bara lämnats. 

– Med de här maskinerna kan man hugga hela vägen fram till myrkanten utan att köra sönder marken, säger han. 

Genom åren har han testat de flesta beståndsgående maskiner, men till slut fastnade han för en kombimaskin från Terri som han köpte 2019. Efter att ha kört med kombimaskinen en tid fick han möjligheten att köpa en lätt begagnad Terriskördare, och han slog till. Kombimaskinen blev istället skotare, vilket samtidigt innebar att han hade ett aggregat som bara stod i maskinhallen. 

Spårar bra 

Enligt Lennart fanns hela tiden tanken i bakhuvudet om att istället köpa en ren skotare, men det var inte förrän Eco Log förvärvade Gremo och tog över deras produktportfölj som han gjorde slag i saken. Skotarmodellen 750f var precis vad han letat efter för att komplettera terriskördaren i sin gallringsgrupp, men han har också gjort anpassningar på den nya maskinen. 

– Den är utrustad med 500-hjul, och för att maskinen inte ska bli för bred jämfört med skördaren valde jag en annan offset. För att det skulle passa med kedjorna på hjulen fram så fick det bli lite bredare där, men den hamnar ändå under 2,4 meter, säger Lennart. 

– Sedan är det ju så att den spårar väldigt exakt. Där framhjulen går, där går också bakhjulen, tillägger Sven-Erik Eriksson som kör maskin åt Lennart. 

Trots att han bara haft maskinen en kort tid märker de en del skillnader mot kombimaskinen som man skotat med innan. 

– Det är ju en större maskin. Den är starkare i både kran och drivning och man lastar nästan dubbelt så stor volym. Det märks på produktiviteten, särskilt vid längre avstånd, säger Lennart. 

Bra sikt 

Något som både han och Sven-Erik reagerat på är hur tyst motorn går och hur lite bränsle den drar. 

– Sitter man i hytten och kör så låter det som om motorn går på tomgång, säger Sven-Erik. Det är en väldigt tyst och bra hyttmiljö. 

Storleksmässigt skiljer det inte så mycket på hytten jämfört med Terrin, men den stora välvda rutan mot lastbäraren ger en bra sikt. 

– Sedan har de gjort en smart grej med grinden där de vinklat järnen lite så man ser väldigt bra genom grinden, säger Lennart. 

Bra kombination 

Maskinen är utrustad med boggilyft vilken ger en angreppsvinkel på 38 grader, något som kan vara bra i den bitvis branta och steniga terrängen. Centralsmörjningen är en annan uppskattad funktion.

– Det blir en jättebra kombination nu med Eco Log-skotaren efter Terriskördaren, för skördaren har en väldigt hög kapacitet i förstagallring och det är framförallt skotningen vi tappat på när det varit långa avstånd, säger Lennart. 

Att skotaren är större innebär dock även att den väger mer. Med en egenvikt på elva ton och en lastkapacitet på 8,5 ton blir det ganska stor skillnad jämfört med Terrin.

– Med skördaren flyter man liksom uppe på, och det blir ju inte riktigt samma sak när man kommer med den här skotaren. Särskilt inte med lass. Det är nackdelen ju större grejer du har, det är hela tiden en kompromiss mellan marktryck och lastkapacitet. De blötaste partierna kanske vi får spara till vintern istället, säger Lennart. 

 

Eco Log 750f

Motor: Cummins 4 cyl (4,5l)

Effekt, kW/hk: 119/160

Vridmoment, Nm: 622 (1 500 rpm)

Dragkraft, kN: 120

Hydraultryck, bar: 190

Vikt, kg: 11 000

Markfrigång, mm: 577

Kran: Epsilon C50F

Kran längd, m: 8,6

Lyftmoment, kNm: 76 

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste