Efter förstärkta anslag – Skogsstyrelsen återupptar områdesskydd

Efter att regeringen nu skjuter till 360 miljoner kronor till Skogsstyrelsens budget för 2021 lättar trycket på myndigheten. Med mer pengar underlättas hanteringen av både ersättningar för fjällnära skog och områdesskydd.

Skogsskydd kostar får staten nu erfara, när man nu får skjuta till 360 miljoner kronor till Skogsstyrelsens budget. Pengarna behövs för att betala ut intrångsersättning i fjällnära skog där avverkning nekas på grund av höga naturvärden. Foto: Björn Schubert

Med ett fortsatt högt intresse för avverkning i fjällnära skog ökar pressen på Skogsstyrelsen, vars budget inte varit tillräcklig för de ersättningar som behöver betalas ut.

Anpassning av budgeten

– Det handlar om en anpassning av Skogsstyrelsens budget utifrån de rådande förutsättningarna. Vi ser ett kraftigt ökat inflöde av ansökningar om avverkning i fjällnära skog och staten är enligt lag skyldig att betala ersättning då ansökan om avverkning nekas på grund av höga naturvärden, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Den ursprungliga budgeten för 2021 innehöll 193 miljoner kronor för betalning av intrångsersättningar i fjällnära skog, ersättning för områdesskydd samt naturvårdande skötsel. Det stora antalet ansökningar om avverkning i fjällnära skog har dock inneburit att alla pengar gått dit.

Positivt för markägare

Genom att Skogsstyrelsen nu får de 360 miljoner kronor de äskat om kan myndigheten både betala ut intrångsersättningar i fjällnära skog och andra ersättningar.

– Det är mycket positivt, inte minst för de markägare som föreslagit formellt skydd på sin mark och väntat på möjlighet till det tillsammans med ersättning, säger Herman Sundqvist.

Bristen på pengar har inneburit en minskning av områdesskydden under de senaste åren.

– Tillskottet ger oss förutsättningar att bilda områdesskydd på en liknande nivå som 2020 och även öka omfattningen av naturvårdande skötsel jämfört med fjolåret, säger Johan Åberg, områdesskyddsspecialist på Skogsstyrelsen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste