Nya 90-kubikssågar från Husqvarna med mer av allt

60 års utveckling har lett fram till två helt nya motorsågar i 90-kubiksklassen från Husqvarna. Med de nya modellerna 585 och 592 XPG har man nu mest effekt, högst skärkapacitet och bäst vikt/effektförhållande i klassen.

Husqvarna presenterar nu två nya motorsågar i 90-kubiksklassen varav modellen 592 XPG, med AutoTune 3.0 och ett nytt lättviktssvärd lanseras i Sverige. En ny lättstartsfunktion säkerställer pålitligheten genom att sågen inte går att göra sur med för mycket choke. Säljstart för 592 XPG är planerad till slutet på juli. Foto: Husqvarna

Redan när Husqvarna lanserade 545 och 550 XP Mark II i slutet av 2019 hördes röster på sociala medier som också efterfrågade nya stora motorsågar, och nu är de här. Efter en längre tids noggrann produktutveckling, där Husqvarna uppger att man tagit in synpunkter från ett stort antal kunder och professionella användare, lanseras nu två nya motorsågar i 90-kubiksklassen.

Helt ny klass

Husqvarna 585 är en något enklare såg med nålförgasare och något lägre effekt i ett fullstort chassi, där fokus ligger på ytterligare förbättrad hållbarhet. På den svenska marknaden kommer Husqvarna inledningsvis endast att lansera 592 XPG, en motorsåg med fokus på teknik och maximal prestanda.

– Det känns fantastiskt bra att äntligen kunna lansera 90cc eftersom vi vet att det finns ett stort intresse och stor efterfrågan på marknaden. Med den här generationen sågar har vi nått maximal prestanda och användaren blir mer produktiv. Den här sågens kraft i förhållande till låg vikt och utmärkta manövrerbarhet placerar den i en helt ny klass, säger Lasse Strandell, produktspecialist på Husqvarna i ett pressmeddelande.

Det sitter i detaljerna som det så fint heter. Här jämförs Husqvarna 390 (till höger) med den nya 592 XPG och snabbt syns en rad skillnader. Gummitätningen mellan motor och luftilfter och det nya luftfiltrets storlek och material är några av detaljerna som sticker ut hos 592 XPG. Innanför kåpan kan man också montera en "puck" genom vilken data från sågen kan läsas av. Foto: Björn Schubert

Skogsaktuellt var på plats i skogarna utanför Jönköping i mitten av juni när de nya sågarna visades upp för svensk press. 592 XPG väger 7,4 kilo utan skärutrustning, och med en effekt på 5,6 kilowatt (7,5 hästkrafter) är det i dag marknadens mest effektstarka 90cc-såg som dessutom har bäst vikt/effektförhållande och högst skärkapacitet.

Husqvarnas ingenjörer har lagt många utvecklingstimmar på detaljer som ska öka användarvänligheten, prestandan och tillförlitligheten. Bland dessa finns ett magnetiskt bränslefilter, optimering av vevstake och vevhus för minskade gyrokrafter, större luftfilter som släpper igenom färre partiklar samt en ny funktion för lättare start. För att spara vikt har man bland annat minskat godstjockleken i ljuddämparen, samt ingått ett nytt samarbete med japanska tillverkare av sågsvärd som resulterat i det nya sågsvärdet Husqvarna X-tough Light som finns i storlekar upp till 36 tum.

Pigg karaktär

Motorn är utrustad med X-Torq som ska ge lägre utsläpp och bränsleförbrukning samtidigt som prestandan maximeras. Dessutom har man försett 592 XPG med den senaste generationens AutoTune som går under beteckningen 3,0, som ska göra sågen lättstartad under alla förhållanden.

— Flera av de funktioner som finns på 592 XPG har vi redan infört hos våra mindre sågmodeller, och det är framförallt om man jämför med den tidigare generationens 90-kubikssågar som de stora skillnaderna märks, säger Lasse Strandell, produktspecialist på Husqvarna till Skogsaktuellt.

Även Johan Hallendorf, produktchef för stora motorsågar hos Husqvarna var på plats under pressträffen. Han menar att man i den nya 592 XPG lyckats ta fram en stor motorsåg som har den pigga, varvvilliga karaktären hos en mindre såg.

Skogsaktuellts reporter fick möjligheten att provköra 592 XPG. Sågen upplevdes som mycket lätt och smidig för sin effektklass, och när man hanterade den var det främst effekten och skärkapaciteten som påminde om vilken stor såg man faktiskt höll i. Foto: Husqvarna

Något som enligt Johan ingår i Husqvarnas DNA är den smala sågkroppen.

– Manövrerbarheten är något som vi verkligen har jobbat med och det är också något som våra testförare världen över reagerat på. Att sågen upplevs välbalanserad och lättmanövrerad. En av anledningar till detta är vårt nya lättviktssvärd som vi tagit fram i samarbete med Tsumura och Sugihara, det gör rätt mycket för balansen. Jämfört med konkurrenten så är det främre handtaget placerat tre centimeter närmare centrum, och även det bakre handtaget är centrerat. Detta gör också väldigt stor skillnad, säger Johan.

Även de minskade gyrokrafterna i motorn bidrar till ökad smidighet och manövrerbarhet, och både Lasse och Johan tror att den höga effekten till den förhållandevis låga vikten kan göra att många hellre väljer 592 XPG över 572 XPG då det bara skiljer ett par hundra gram mellan sågarna.

Med kedjan X-Cut C85 uppnår Husqvarna 592 XPG marknadens högsta skärkapacitet som är 37 procent högre än hos företagets tidigare modell 390. Tester av både vikt/effektförhållande och skärkapacitet har genomförts av oberoende tredje part. Foto: Husqvarna

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste