Nytt plantrör med fokus på hög tillväxt

Det nya planteringsröret Plantzooka är utrustat med en automatisk doseringsenhet för gödningsmedel. I två modeller och flera storlekar passar röret både privata skogsägare och professionella användare samt olika planttyper.

Det nya planteringsröret Plantzooka är utrustat med en patenterad doseringsenhet för det argininbaserade gödningsmedlet ArGrow. Med avvibrerade handtag ska Plantzooka dessutom ge ökad komfort. Foto: Plantzooka

En lyckad plantering är nyckeln till en livskraftig skog, och i dag finns det även gödningsmedel till skogsplantor som kan appliceras i samband med plantering vilket ger en rad fördelar. Plantor som får gödning vid plantering har visat sig utveckla kraftigare stammar och rotsystem, vilket ger bättre tillväxt och motståndskraft.

Automatisk dosering

Det nya planteringsröret Plantzooka är utrustat med en patenterad automatisk doseringsenhet för gödningsmedel, och det enda planteringsröret som är kompatibelt med det argininbaserade gödningsmedlet ArGrow.

Röret finns i två modeller med sex storlekar vardera, med ytterdiametrar från 38–75 millimeter, för att passa olika planttyper och verksamheter. För bättre ergonomi och komfort är rören utrustade med greppvänliga avvibrerade handtag, och rör med diametrar från 50 millimeter har två handtag för ökad stabilitet. Rörens vikt ligger på 3–4,4 kilo beroende på diameter.

Ökad effektivitet

Vid plantering med modellen plantzooka I laddar doseringsenheten en exakt avvägd dos gödningsmedel för varje planta. När röret sätts ner i marken och öppnas ramlar först gödningen ner i plantgropen och sedan plantan. Med Plantzooka II laddas nästa gödningsgiva redan samtidigt som föregående planta sätts i jorden, och när röret dras upp ramlar gödningen ner i det stängda röret. Detta ska ge ytterligare ökad effektivitet.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste