Han är svensken som företräder Europas skogsägare

Sven-Erik Hammar har tidigare haft positioner som vice ordförande för LRF och ordförande för LRF Skogsägarna men har de senaste åren jobbat med skogsfrågor åt LRF i Bryssel. Nu har han valts in som ordförande för den europeiska skogsägarorganisationen CEPF.

Sven-Erik Hammar jobbar med skogsfrågor åt LRF i Bryssel. Nu har han blivit vald till ordförande för den europeiska skogsägarrörelsen CEPF i kampen om den brukade skogen. Foto: Johanna Norin, LRF

– Det är mycket hedrande att få förtroendet att leda Europas skogsägare men också ett stort ansvar. Det nationella självbestämmandet över skogen är i farozonen. Kunskapen i Bryssel om vårt hållbara nordiska skogsbruk är låg och viljan att styra är hög, säger Sven Erik Hammar i ett pressmeddelande.

Inga befogenheter

Enligt LRF är några av CEPF:s (The Confederation of European Forest Owners) viktigaste uppgifter att värna det nationella självbestämmandet över skogen, och att skifta fokus från bevarande till hur ett aktivt skogsbruk kan bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Man menar också att EU inte har befogenheter att lagstifta om skogen, men att politikområden inom unionen som rör klimat, miljö och energi ändå har en stor påverkan på skogsägare.

Fel fokus

Sven-Erik Hammar uppger i pressmeddelandet att han ser en stor risk med ökad överstatlighet och detaljstyrning av medlemsländernas skogspolitik. Den nuvarande inriktningen från EU som fokuserar mer på bevarande än brukande är en av anledningarna till att det är så viktigt att vara på plats i Bryssel och förklara nyttorna med skogsbruk.

– Genom ett hållbart skogsbruk får vi en växande bioekonomi och kan fasa ut fossila material och energislag, samtidigt som det ger en omstart av ekonomin i Europa. Det skapar möjligheter för alla Europas skogsägare, säger Sven Erik Hammar.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste