Skogsbranden i Dalarna under kontroll

Under söndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till skogarna runt sjön Musi i Mora kommun. Fläckvisa bränder på ett 300 hektar stort område jäckade släckningspersonal, men sent under kvällen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll.

Den skogsbrand som bröt ut i skogarna runt sjön Musi i Mora kommun under söndagen och som hotade ett flertal hus och byggnader uppges nu vara under kontroll. Ett 50 tal personer och två helikoptrar arbetade under söndagen med släckning och begränsning. Foto: Björn Schubert

Det som enligt SVT Nyheter Dalarna startade som en markbrand kunde snabbt ha eskalerat till en omfattande skogsbrand. Räddningstjänsten var snabbt på plats i brandområdet och även två vattenbombande helikoptrar hjälpte till i släcknings- och begränsningsarbetet.

Snabb spridning

Räddningstjänsten uppger att brandförloppet var mycket snabbt, och att branden var svårkontrollerad till en början då den spred sig fläckvis.

– Vi har haft en snabb brandspridning som har varit svår att överblicka. Branden sprang ifrån oss och vi har fått jaga den. Men just nu är läget betydligt bättre än det varit tidigare, sade räddningsledaren Henric Helander till nyhetssajten vid 22-tiden på söndagen.

Polisanmälan upprättad

Under måndagsmorgonen ska arbetet på platsen återupptas, är ett 40 tal personer och två helikoptrar ska ansluta för att fortsätta bekämpa branden och se till så att den inte blossar upp igen. Enligt räddningstjänsten så är man framförallt orolig för så kallade glödbränder.

Samtidigt meddelar man att de hus och andra fastigheter i området som hotades av branden under söndagskvällen nu inte längre är i fara. En polisutredning om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats enligt SVT Nyheter Dalarna.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste