Subventionerade trikintester redan i sommar

Från och med 1 juni i år subventionerar staten trikintester med 120 kronor och även cesiumtester subventioneras med 495 kronor. Detta efter en överenskommelse mellan regeringen, liberalerna och Centerpartiet.  

Trikintester ska subventioneras med 120 kronor från och med den 1 juli i år, detta efter en överenskommelse mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. Foto: Mostphotos

Det är tidningen Svensk Jakt som skriver om beskedet som troligtvis gläder både jägare och lantbrukare. Subventioneringen av tester är en del i det vildsinvispaket, med syfte att underlätta försäljningen av vildsvinskött som beslutades av regeringen och dess samarbetspartier i april i fjol.

Ska öka avskjutningen

Enligt Svensk Jakt ska subventioneringen och en förenklad försäljning av kött ge en större avskjutning av vildsvin. Totalt har 20 miljoner kronor avsatts i höstbudgeten för subventionerade tester, men eftersom utredningen kring hur ett subventioneringssystem ska fungera har dragit ut på tiden kommer nu en preliminär förenklad process. Subventioneringen gäller tills vidare och innebär att de laboratorium som utför tester kommer att få ersättning för arbetet.

– Det här måste komma igång, därför har vi nu kommit överens om att subventionera trikinprover med 120 kronor per prov, och cesiumprover med 495 kronor per prov. De ackrediterade laboratorium som utför dessa tester får ansöka om dessa pengar från Livsmedelsverket. Det här gäller från och med 1 juli, säger Peter Helander (C) till Svensk Jakt.

Administrativa problem

Subventioneringen av cesiumtester gäller enligt tidningen i de delar av landet som drabbades värst av Tjernobylolyckan, vilket innefattar områden i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län.

Att subventioneringen ska gälla redan från och med 1 juli innebär dock vissa utmaningar för de laboratorier som är godkända för att få göra trikinanalyser i landet.

– Det har varit tal om subventioner i många år, så vi har väntat på det här länge. Självfallet kommer subventionerna att komma jägarna till del i form av lägre priser. Men det blev nu väldigt snabba ryck, om det ska igång redan den 1 juli, och det finns en del administrativa problem kring detta som måste lösas, säger Bitte Ljungström, vd för Vidilab, till Svensk Jakt.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste