Linnéuniversitetet och Skogforsk i ny samverkan

I ett nytt avtal om samverkan på det skogliga området ska Linnéuniversitetet och Skogforsk tillsammans utveckla olika områden. Däribland seminarier, utbildningar och forskningsprojekt.

Utveckling av utbildningar, arrangemang av seminarier och forskningsprojekt är några konkreta samverkansområden i det nya avtalet mellan Skogforsk, skogsbrukets forskningsinstitut och Linnéuniversitetet. Foto: Björn Schubert

Det nya avtalet om samverkan undertecknas av Skogforsk, skogsbrukets forskningsinstitut och Fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet. Enligt Skogforsk är det övergripande syftet med avtalet att utveckla former för samverkan kring forskning, utveckling och innovation, kunskapskommunikation, fortbildning samt grund- och forskarutbildning.

Växande forskningsmiljö

– För oss på Skogforsk är samarbeten med universiteteten mycket viktiga. Vi vill naturligtvis bidra till den växande forskningsmiljön inom skogsbruk, innovation och hållbarhet som nu utvecklas på Linnéuniversitetet. Vi bidrar med vår breda kompetens, men också med vår vana att jobba med nyttiggörande av forskningsresultat, säger Charlotte Bengtsson, vd för Skogforsk i ett pressmeddelande och tillägger:

– Vår samverkan med Linnéuniversitetet en viktig del av Skogforsks arbete med att anpassa skogsbrukets alla delar till ett förändrat klimat och att använda digitaliseringens möjligheter i en högre takt. Med det här avtalet i ryggen höjer vi ambitionsnivån ytterligare.

Passar väl in

På Linnéuniversitetet ser man samverkan med Skogforsk som en ”perfect fit”.

– Det här passar så väl in i vår verksamhet i allmänhet och i vår kunskapsmiljö ´Grön hållbar utveckling´ i synnerhet. Vi och Skogforsk har, oberoende av varandra, gjort samma omvärldsspaning, vilket gör att våra prioriteringar för vad vi ska satsa på framöver är väldigt samstämmiga. Det bidrar till att stärka våra gemensamma insatser i avtalet och öppnar för extra möjligheter till ett givande samarbete, säger Johan Bergh, professor på institution för skog och träteknik vid Linnéuniversitetets tekniska fakultet.

Tillsammans har de två aktörerna nyligen tagit fram en gemensam grundkurs i skogsskötsel, avsedd för personal i skogsföretag som saknar skoglig utbildning. I samarbete med SLU drivs också projektet FRAS sedan 2018, för framtidens skogsskötsel i södra Sverige. Personal från Skogforsk och Linnéuniversitetet delar dessutom arbetsplats vid forskningsstationen i Ekebo.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste