40 miljoner för ökad tillväxt hos Rottne

I sitt arbete med att öka tillväxten och den årliga tillverkningen av skogsmaskiner investerar Rottne Industri AB nu 40 miljoner kronor. För pengarna ska fabriker specialiseras och nya lokaler byggas.

Rottnes långsiktiga framtidsplan innebär en ökad maskintillverkning från dagens 150-200 per år till 300 per år. För att klara denna stora ökning gör man nu en investering i mångmiljonklassen på ökad komponentillverkning och specialisering av sina småländska fabriker. Foto: Björn Schubert

Rottne Industi tillverkar själva många av komponenterna till sina skogsmaskiner, och när man nu siktar på att öka tillverkningen med 100 maskiner per år behöver också komponenttillverkningen utvecklas.

Långsiktig strategi

Detta sker genom att komponenttillverkningen i småländska Lenhovda flyttas till huvudfabriken i Rottne. Istället ska man i Lenhovda specialisera sig på robotsvetsning. En ny industrihall på 1 700 kvadratmeter ska också byggas.

– Vi har tagit fram en långsiktig strategi på vilka objekt som vi ska tillverka för att nå vår framtida volymökning, säger Anders Börjesson, majoritetsägare av Rottne Industri i ett pressmeddelande.

Senaste teknologin

En annan stor del i investeringen är två nya bäddfräsar, som kan hantera ämnen på upp till sex meter som exempelvis ramar. Den första fräsen beräknas enligt Rottne vara på plats om ett år.

– Här handlar det om bäddfräsar med den allra senaste teknologin som ska klara av vårt mål på 300 tillverkade maskiner per år, mot dagens 150–200, säger Joakim Ragnarsson, produktionschef på Rottne Industri.

Satsar stort

Tvättning, blästring och målning av komponenter kommer framöver att ske i huvudfabriken i Rottne. På så vis vill man öka komponentvolymen i Lenhovda samtidigt som man också kan förbättra internlogistiken genom att bygga ihop flera byggnader. Rottnes fabrik i västerbottniska Stensele omfattas inte av denna satsning utan jobbar enligt skogsmaskintillverkaren på som vanligt.

Arbetet med miljonsatsningen, som också kommer ge många nya arbetstillfällen, inleds enligt Rottne i höst. I mitten av 2022 ska den första bäddfräsen vara installerad, därefter kommer investeringsarbetet att pågå successivt.

– Vi har arbetat länge med den här framtidsplanen och det är verkligen roligt att vi nu kan sjösätta den på allvar. Rottne Industri satsar stort och rustar för framtida volymtillväxt av skogsmaskiner samtidigt som vi skapar nya arbetstillfällen, säger Anders Börjesson.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste