Brandflyg till undsättning vid skogsbrand i Härjedalen

Två av Sveriges nya vattenskopande flygplan, som upphandlats av MSB, fick rycka in vid en skogsbrand strax öster om Ytterhogdal under onsdagen. Brandområdet är svåråtkomligt men under eftermiddagen kunde markpersonal ansluta.

De vattenskopande plan från Saab som upphandlats av MSB har redan visat sig vara en god investering. Under onsdagen kunde två av de fyra planen snabbt bistå vid en skogsbrand utanför Ytterhogdal. Foto: Jörgen Ericsson

Trots de stora regnmängderna som kommit i delar av syd- och Mellansverige råder det torka på flera håll i norr, något som under onsdagen ledde till en skogsbrand öster om Ytterhogdal.

Svåråtkomlig terräng

Orsaken till branden tros vara en markberedare, och det omkring sju hektar stora brandområdet ska vara svåråtkomligt enligt SVT Nyheter Jämtland som rapporterar om branden.

Enligt nyhetskanalen ska larmet inledningsvis ha kommit in som en gräsbrand under onsdagseftermiddagen, men senare visade det sig vara en omfattande skogsbrand.

Snabb respons

Två av de nya vattenskopande brandflygplanen som nu finns tillgängliga var på väg från Ljusdal till Östersund när larmet kom, och de kunde snabbt börja vattenbomba. När planen senare avbröt för tankning kunde de också ersättas av markpersonal från räddningstjänsten och två helikoptrar.

Enligt SVT Nyheter Jämtland pågick släckningsarbetet sent under onsdagskvällen.

– Vi kommer ha folk på plats hela natten, sa inre befäl Ulf Jernström till nyhetskanalen vid 21.30-tiden.

Svårbedömt läge

Under natten har branden avtagit och det ska finnas ett 15-tal brandmän på plats som jobbar med släckningsarbetet. Läget beskrivs smo svårbedömt.

– Det är svårt att säga just nu, brandintensiteten går ju ner under natten och de har jobbat på med släckningen. Det är nu när det börjar torka upp som det går att få en bättre bild, säger Ulf till SVT Nyheter Jämtland under torsdagsmorgonen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste