Trä möter betong i Metsäs hybridelement

Byggbranschen står för en stor del av koldioxidutsläppen och här har träbyggandet en viktig roll för att minska klimatpåverkan. Samtidigt kan en stor omställning i byggmetoder sänka byggtakten, vilket Metsä Wood vill undvika med sina hybridelement.

Med sina hybridelement som kombinerar betong och trä vill Metsä Wood både öka träandelen i flerbostadshus och bevara effektiviteten i byggprocessen. Foto: Metsä Wood

Med hybridelement av betong och trä i så kallad ”sandwich-form” menar finska Metsä Wood att byggföretagen kan minska sina koldioxidutsläpp samtidigt som de kan fortsätta att bygga på sitt nuvarande sätt. Väggelementen som tagits fram tillsammans med Lipa-Betoni ska göra övergången till hållbart byggande lättare.

Ökad andel trä

– Hybridsandwichelementen bidrar till att öka andelen trä, så att vi på ett effektivt sätt kan bygga mer hållbara hus. Detta gemensamma utvecklingsprojekt är ett av våra bidrag till att hjälpa byggbranschen i en tid där det är viktigare än någonsin att ta ställning för klimatet, säger Håkan Arnebrant, Business Development Manager på Metsä Wood Sverige i ett pressmeddelande.

Enligt Metsä Wood är betong i dag det vanligaste byggmaterialet för väggelement i flerbostadshus i Norden. Samtidigt är trä det enda byggmaterial som kan lagra kol, och med de nya sandwichelementen ser man goda möjligheter till ett ökat träanvändande och en snabbare omställning till mer trä.

Minskade koldioxidutsläpp

Elementen kan i sin tur byggas på fabrik och fraktas till byggarbetsplatsen, tack vare sin låga vikt.

– Årligen produceras ungefär en miljon kvadratmeter betongväggelement i Finland. Om alla betongväggar ersattes med hybridsandwichelement skulle koldioxidutsläppen minska med 30 000 ton årligen. På det skulle även 95 000 ton kol lagras i träet, avslutar Håkan.

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 01 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste