Produktionsrekord för svenska sågverk

Branschorganisationen Svenskt Trä rapporterar nu om den högsta produktionen av sågade trävaror i svensk sågverksindustri någonsin. Mars månad slog alla rekord på den mycket starka marknaden för trä.

1,9 miljoner kubikmeter sågad trävara i mars månad innebär ett nytt produktionsrekord för svensk sågverksindustri. Foto: Svenskt Trä

– Svenska sågverk slog produktionsrekord i mars. De har aldrig tidigare producerat så mycket en enskild månad. Det är glädjande att konstatera eftersom sågverken verkligen har ansträngt sig för att kunna leverera till alla sina kunder, säger Christian Nielsen som är marknadsanalytiker på branschorganisationerna Svenskt Trä och Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

Ingen normalisering

Svensk sågverksindustri växlade upp rejält för att möta den höga efterfrågan och producerade under mars månad 1,9 miljoner kubikmeter trävaror. Även i april låg produktionen på en hög nivå med 1,7 miljoner kubikmeter, samtidigt som Svenskt Trä rapporterar att lagernivåerna är fortsatt låga.

– Den höga produktionen har varit viktig för att kunna möta den starka efterfrågan, men än ser vi inte tecken på att lagernivåerna har börjat normaliseras. Suget från världsmarknaden är fortsatt stark, säger Christian.

Krävs ytterligare investeringar

Den globala efterfrågan efter trä fortsätter och enligt branschorganisationen krävs investeringar både i nya och befintliga produktionsanläggningar för att möta behoven.

– Vi ser att efterfrågan på träprodukter ökar och en orsak är att det är en förnybar råvara. Det gäller inte bara i Sverige utan våra produkter är uppskattade och gör klimatnytta i hela världen. Nu slår vi visserligen produktionsrekord i våra sågverk men för att på sikt kunna möta behoven kommer det att krävas ytterligare investeringar i produktionsanläggningarna. Idag hålls dessa tillbaka av en osäkerhet på den framtida tillgången på råvara från skogen. Det är olyckligt eftersom träindustrin sitter på många lösningar för grön omställning och hållbar konsumtion, säger Mathias Fridholm som är direktör på Svenskt Trä.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 28 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste