Partneravtal för spårbarhet i hela värdekedjan

Finska TietoEVRY jobbar med IT-lösningar och digital utveckling, med 24 000 anställda globalt och kunder som Sveaskog och Södra. Genom ett partnerskap med Tracy of Sweden som utvecklat avancerad teknik för igenkänning av stockar ska spårbarhet uppnås genom hela produktionskedjan.

Tracy of Sweden har utvecklat en patenterad teknik, Tracy Forestry™, för leverans av digital äkta spårbarhet på stocknivå enligt gällande krav från EU:s Timmerförordning, FSC och PEFC. Företaget blev också guldvinnare av SkogsElmia Innovation Award 2019 för bästa skogsindustriella innovation. Foto: TietoEVRY/Tracy of Sweden

Tracy of Sweden vann SkogsElmia Innovation Award 2019, och företagets teknik Tracy Forestry bygger på fotoanalys av stockänden som ska möjliggöra digital identifiering av varje enskild stock.

Ger unika möjligheter

– Att kunna digitalisera det skogliga flödet fullt ut för våra kunder ger unika möjligheter. På sikt kommer detta få stora positiva effekter ur såväl hållbarhets- som effektiviseringssynpunkt för hela den nordiska skogsindustrin. Vi är glada för möjligheten att kunna implementera Tracy of Swedens teknik i alla de betydande skogsprojekt som vi driver i Sverige och Norden, säger Alexandra Andersson, Head of Natural Resources på TietoEVRY i ett pressmeddelande.

Med hjälp av kameror och avancerade algoritmer för digital bildanalys blir stockarna informationsbärare genom hela värdekedjan, vilket enligt TietoEVRY ger en ny dimension av informationsdata som inte funnits tidigare. Information som bland annat kan användas i industrin för sortering och beslut om olika behandlingar vid massaproduktion.

Effektivitetshöjande lösning

– För oss är det ett betydande strategiskt steg att kunna erbjuda Tracys digitala effektivitetshöjande lösning för TietoEVRYs stora kundbas. Tracy of Sweden lämnar nu uppstartfasen och ur ett globalt perspektiv är vårt mål att Tracy Forestry™, ska leda till ett paradigmskifte inom hållbarhet för den globala skogsindustrin. Vårt tekniska genombrott för fullständig spårbarhet är inte minst ett verktyg för världens länder att kunna hindra illegal avverkning och handel. Ett verktyg för att göra verklighet av FN:s hållbarhetsmål, säger Judith Maria Rendahl, Head of Communication and Conceptual Development på Tracy of Sweden. 

Partneravtalet träder i kraft omgående och omfattar TietoEVRYS projekt i Norden. Redan i dag pågår flera pilotprojekt med tekniken används i den dagliga driften.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 28 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste