Het marknad för bolagsskog

Skog som säljs av bolag och därmed kan köpas av andra bolag, så kallad juridisk person, är ett eftertraktat alternativ för pengaplacering. Mäklarbyrån Ludvig & Co förmedlar just nu ett större objekt i Halland som väntas locka även mindre köpare.

Ett av de objekt med skog i bolag som Ludvig & Co förmedlar i år är 520 hektar skogsmark fördelat på fyra fastigheter i Halland, som säljs av Gysinge Skog. På den största fastigheten finns även möjligheter till vindkraftsetablering. Foto: Ludvig & Co
Ett av de objekt med skog i bolag som Ludvig & Co förmedlar i år är 520 hektar skogsmark fördelat på fyra fastigheter i Halland, som säljs av Gysinge Skog. På den största fastigheten finns även möjligheter till vindkraftsetablering.
Foto: Ludvig & Co

 

Enligt chefsmäklaren Markus Helin på Ludvig & Co ligger priserna för bolagsskog i dagsläget så mycket som 25 procent högre än för skog som säljs av privata skogsägare.  Foto: Ludvig & Co
Enligt chefsmäklaren Markus Helin på Ludvig & Co ligger priserna för bolagsskog i dagsläget så mycket som 25 procent högre än för skog som säljs av privata skogsägare.
Foto: Ludvig & Co

Fjolårets stora skogsaffär i Halland där över 5 000 hektar skog såldes för närmare en miljard kronor hör inte till vanligheterna. När mäklarbyrån nu fått uppdraget att sälja 520 hektar med ett virkesförråd på 97 000 kubikmeter har även mindre aktörer möjlighet att köpa in sig på den heta skogsfastighetsmarknaden.

Ökat avsevärt

– Det är förhållandevis få skogsfastigheter i bolag som säljs varje år och man har alltid fått bättre betalt för skog som ligger i bolag. Men det senaste året har vi märkt att intresset har ökat avsevärt, säger Markus Helin, chefsmäklare på Ludvig & Co till Skogsaktuellt. Det finns flera exempel där man får 25 procent mer betalt och i flera fall ännu mer.

Råder tillgångsinflation

Han tror att det till stor del är en fråga om tillgång och efterfrågan, som i stor utsträckning drivs av begränsningarna som gäller för juridisk persons möjlighet att förvärva skog av fysisk person.

– Att det är ännu större efterfrågan nu beror troligtvis på att Sveriges ekonomi går väldigt bra. Företag har mycket pengar och vi har en väldigt låg ränta i Sverige, samtidigt som Riksbanken för en expansiv penningpolitik där man tillför stora summor till systemet, förklarar Markus.

Det råder enligt honom en tillgångsinflation i olika tillgångsslag som fastigheter, skogsfastigheter och aktier.

– Det gör att det genereras mycket pengar i systemet och i kombination med ett lågt utbud har vi fått ett väldigt stort intresse, säger Markus.

Fler aktörer

Storleksmässigt ligger den fastighet på 520 hektar, som man förmedlar åt Gysinge Skog, i den mer normala storleksklassen när det gäller bolagsskog. Samtidigt är det en förhållandevis stor fastighet Med halländska mått mätt.

– Det är i en omfattning som fler aktörer mäktar med att finansiera, så intresset kommer vara stort för den här fastigheten samtidigt som det är generellt stort för skog i bolag, säger Markus.

Att bolag köper skogsfastigheter handlar enligt honom framförallt om en alternativ pengaplacering eller utökning av verksamhet för redan befintliga skogsbolag. Samtidigt har de bolag som kan sälja skog nu en mycket bra möjlighet att tjäna bra med pengar.

– I det långa perspektivet kommer skogsköp visa sig ha varit en bra investering, men man måste också räkna med att den här tiden med så höga priser som vi är i nu inte kan fortsätta i all evighet, säger Markus. Förr eller senare kommer det tider med högre inflation och ränteläge, och då kan situationen se annorlunda ut innan det vänder igen. Men man måste ju onekligen säga att stjärnorna står rätt nu, och att det kan dröja innan vi ser en sättning.

Tror du att den höga efterfrågan på timmer kan påverka priset vid försäljningen av Gysinge Skogs fastigheter ytterligare?

–  Det är svårt att säga om det kommer påverka just den här enskilda affären, men allting går hand i hand. Men att det är stor efterfrågan på timmer gör att skogsfastighetspriser över lag påverkas positivt, säger Markus.

Gysinge Skogs skogsinnehav är uppdelat i fyra enheter vilket ger ytterligare möjligheter för mindre köpare att endast förvärva en mindre del av skogen.

– Det ska faktiskt bli väldigt intressant att se. Själv tror jag att det kommer bli så att det säljs i sin helhet, men det återstår att se. Det är som sagt ganska mycket skog för att vara i Halland.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste