Skogssverige missar unik chans att locka till sig ungdomar

Våren är här, naturen vaknar till liv med grönskande träd och det är högsäsong för skogsplantering. Det svenska skogsbruket är fortsatt under hård politisk och aktivistisk press men några initiativ från skogsnäringen att engagera de många ungdomar som står utan sommarjobb syns inte till.

Skogsägare i Syd- och Mellansverige förknippar troligtvis de första varma dagarna i maj med den första stora svärmningen av granbarkborrar. Andra kanske tänker mer på mat, dryck och sällskap på lummiga uteserveringar. Restaurangbranschen är en av de branscher som under normala omständigheter genererar ett stort antal sommarjobb, men inte heller 2021 ser ut att bli ett normalt år.

Sommarjobb är många ungdomars chans att prova på yrkeslivet, tjäna pengar och testa på olika branscher. Tidigare i år deltog jag i ett webbinarium där frågan om hur man kan locka fler ungdomar till jobb inom skogen och skogsindustrin lyftes. Något som de flesta deltagarna var eniga om var att man tydligare behöver visa hur det moderna skogsbruket fungerar, vilka jobb och karriärmöjligheter som finns samt vilka produkter som framställs.

Samtidigt visar en ny studie att 50 procent av Sveriges 15-åringar har svårt att skilja på fakta och åsikter. Här borde det ringa en varningsklocka. Ska vi i framtiden kunna föra en mer faktabaserad och nyanserad skogsdebatt som genererar gynnsamma politiska beslut för både biologisk mångfald och skogsbruk så bör skogssverige samla sig, lyfta blicken från kvartalsrapporterna och se sin chans att locka ungdomar till skogen!

Kunskap är en lätt börda att bära men samtidigt ett ”tungt” verktyg som stärker individen. I Norge har staten och skogsnäringen gått in med ekonomiskt stöd till skogsplantering för att locka ungdomar till skogliga jobb vilket gav ett rekordstort antal sökande till utlysta tjänster.

Jag har själv jobbat med skogsplantering och röjning en sommar. Det var bitvis tungt men också nyttigt för att förstå grunden i en värdekedja, början av ett omlopp, och för att få en bild av helheten. Den brukade skogens betydelse för Sveriges ekonomi är det nog få ungdomar som känner till. Att den svenska filmen om skogligt mångbruk ”Guld och gröna skogar” vann en andra plats i en internationell filmfestival visar samtidigt att intresset för naturturism och andra inkomstkällor än virkesproduktion ökar.

Att som Skogsstyrelsens naturnära jobb erbjuda ungdomar varierande arbetsuppgifter i exempelvis ekoparker och liknande områden skulle kunna vara ett annat alternativ att sysselsätta och samtidigt utbilda om skog och natur. Det måste få kosta lite. Samtidigt kan man på så vis undvika framtida diskussioner baserade på åsikter och känslor istället för fakta.

Under en praktikperiod i Tyskland fick jag möjligheten att besöka ett av den statliga skogsförvaltningens skogspedagogikcenter, ett koncept som jag också skulle vilja se i Sverige. Där bedrevs kurser och läger med barn och ungdomar i alla åldrar som fick lära sig allt från grundläggande kunskaper om flora och fauna till skogsskötsel, förädling av virke och snickeri.

Skogssverige måste helt enkelt bli bättre på att engagera ungdomar både på kort och lång sikt. Det är de som är framtiden och skogsbranschen måste få dem att förstå att skog, skogsbruk och produkter från skogen är framtiden.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste