Ny 8-hjulig skotare från Vimek

Lite i smyg har skogsmaskintillverkaren Vimek i västerbottniska Vindeln jobbat med sitt nya skotarkoncept ”Next Generation”. Den nya maskinen med åtta hjul, sju tons lastkapacitet och Cranab-kran ska monteras redan efter semestern.

Vimeks nya skotare i Next Generation är en åttahjulig 7-tonnare med sju tons lastkapacitet, hytt med frisiktstak mot lastbäraren och Cranab-kran. Foto: Vimek

Vimek är kända för sina kompakta gallringsmaskiner för beståndsgående arbete och skotarna har hittills varit i 6WD-utförande. Men när nu det senaste inom projektet Next Generation presenteras har Vimek lagt till ett hjulpar på sin nya skotarmodell, och även ett par tons lastkapacitet.

En förserie

Arbetet med komponenttillverkning och produktionsplanering pågår just nu för fullt, för redan efter sommarsemestern väntas Vimek Next Generation gå i serietillverkning.

– Vi kallar det förserie och syftet är att kunna färdigställa maskinen för rationell tillverkning. Under förserien har vi också ännu ett samarbete med användarna av maskinerna för att snabbt kunna fånga in eventuella driftstörningar, men även för att förarna är ska vara med och utveckla vissa funktioner genom att komma med idéer och synpunkter, säger Johannes Nilsson, vd för Vimek i ett pressmeddelande.

Sänkt bränsleförbrukning

Det första exemplaret av maskinen testas av en entreprenör i norra Sverige och under hösten och vintern har Vimek tillsammans med sina återförsäljare och användare testat maskinen och fått feedback kring utvecklingen. Något som man menar varit till stor hjälp.

– Från Vimeks sida är vi mycket nöjda och faktiskt lite överraskade med hur bra det lyckades att få maskinen att gå så lätt som den gör. Den är energieffektiv utan att föraren upplever den som klen och även om vi ansåg oss ha bränsleeffektiva maskiner sedan tidigare så har vi bevisligen lyckats dra ner bränsleförbrukning per kubik rejält, säger Johannes. 

Preliminära Tekniska data:

6wd/8wd: 8WD

Maskinens vikt: 7 ton.

Bredd: 1,95m - 2,25 (beror på val av hjul).

Lastvik: 7 ton

Styrning: Dual steering

Motor: Caterpillar.

Kranens räckvidd: 6,7m

Källa: Vimek

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste