Ponsse utökar med starkare kranar

Skogsmaskintillverkaren Ponsse utökar nu sitt utbud av skotarkranar med två nya modeller till sina mellanstora skotare. K101 och K111 är lillebröder till företagets starkaste kran K121 och ska ge mer kraft och ökad effektivitet i mellanklassen.

Genom invändig montering av hydraulslangar och utskjutscylinder samt kraftigare bussningar ska de nya kranarna K101 och K111 bli mer slitstarka. Kranpelarens nya konstruktion ska ge bättre sikt på lastbäraren. Foto: Ponsse 

Skotarkranar ska inte bara vara starka, de ska vara lättservade, hållbara och inte skymma sikten mot lastbäraren. Detta är några av faktorerna som Ponsse tagit hänsyn till när man utvecklat de nya kranarna K101 och K111 som fått ökad lyft- och vridkraft, ny kranpelare- och kranfot samt förbättrad krangeometri.

Kranen är avgörande

– Kranen står för en stor del av skotarnas driftstimmar, och lasterna är stora i den här storlekskategorin. Därför har lastarens effektivitet stor inverkan på skotarens produktivitet. Den helt nya geometrin och imponerande kraften i de nya Ponsse K101- och K111-lastarna möjliggör noggrann styrning och exakt användning. En användarvänlig kran är särskilt viktig för att arbetet ska gå smidigt och för operatörens välbefinnande. De nya kranarna har kraftfull hydraulik och beprövad struktur, där till och med de mest avlägsna stammarna kan lastas säkert och exakt. – De nya kranarna har också ny arbetsbelysning, säger Juha Haverinen, produktansvarig för skotare hos Ponsse i ett pressmeddelande. 

Med kranspetsstyrning

K101 och K111 passar till skotarna Buffalo, Buffalo King och bison Active Frame. Den mindre modellen lämpar sig enligt Ponsse särskilt för avverkningar och gallringar med klenare virke och många sortiment. Där behövs inte en lika stor grip som vid slutavverkning med stora virkeshögar av amma sortiment, men lyften blir desto fler. Här kommer den förbättrade geometrin och den exakta styrningen till användning för arbete med hög precision. K111 är starkare och har förutom de tidigare nämnda egenskaperna också kraften för att klara av en större grip.

Kranarna beräknas enligt Ponsse vara tillgängliga på de aktuella skotarmodellerna från 2022, och kranspetsstyrningen Active Crane är tillgängligt även för K101 och K111.   

Nytt för Ponsse K101- och K101-kranar:

  • Ny struktur i storlekskategorin – baserat på Ponsse K121
  • Ännu starkare och mer användarvänlig än tidigare
  • Servicevänlig och stark struktur
  • Ny arbetsbelysning
  • Kan utrustas med Ponsse Active Crane-kranspetsstyrning

Tekniska specifikationer:

  • Lyftmoment: 140 kNm/160 kNm (K101/K111)
  • Svängmoment: 40 kNm
  • Räckvidd: Räckvidd 8 m/10 m (S/M-modeller)
  • Tiltvinkel vid kranfoten: -12°…+24°

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste