Fossilfritt i hela kedjan

Södra skogsägarna har nu tagit nästa steg i arbetet mot ett fossilfritt samhälle genom att erbjuda produkter mer fossilfri värdekedja. Från planta till leverans används enbart fossilfri energi och första kunden är just ett energibolag.

Produkter som tillverkats och transporterats utan fossil energi är Södra Skogsägarnas nästa satsning mot ett fossilfritt samhälle. Bland dessa produkter finns bland annat limträ och liknande energiprodukter.  Foto: Södra

– Södra vill visa vägen till ett fossilfritt samhälle och bidra till omställningen tillsammans med våra kunder. Det gör vi med dessa biobaserade produkter, som nu också blir fossilbränslefria. Produkterna från våra medlemmars skogar gör det möjligt för fler aktörer att fasa ut ändliga resurser och bygga en fossilfri verksamhet. Fossilfrihet är avgörande för att vi ska klara av klimatomställningen, säger Södras vd Lotta Lyrå i ett pressmeddelande.

Långsiktigt arbete

Fossilfriheten ska enligt Södra åstadkommas genom vad man kallar massbalans, något som är vanligt förekommande i miljöanalyser. Samtidigt ska den också verifieras av tredje part.

Produktkategorierna där Södra nu erbjuder fossilbränslefria produkter är korslimmat trä och olika energiprodukter som producerats och transporterats utan fossilfria bränslen genom hela värdekedjan.

– Att utveckla och erbjuda fossilbränslefria produkter från skogen är nästa steg i omställningen. Detta är resultatet av ett långsiktigt arbete och vi kommer fortsätta utveckla vårt fossilfria erbjudande. Fler aktörer kommer då kunna ställa om till en fossilfri produktion när världen och klimatet står inför svårare utmaningar än någonsin, säger Henrik Brodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra.

Hållbart samhälle

Södras första kund för de nya produkterna är Kalmar Energi med runt 25 000 elkunder i Kalmarregionen. Energibolaget använder restprodukter från skogsindustrin i kraftvärmeverk, där nu transporterna av flis och andra restprodukter ska ske fossilfritt från och med i höst.

– Att värna om vår gemensamma miljö ligger oss på Kalmar Energi varmt om hjärtat. Därför är vi glada att kunna ta nästa steg tillsammans med Södra och framöver kunna värma och lysa upp hemmen i Kalmar med helt fossilbränslefria restprodukter från skogar i vårt närområde. På så sätt bidrar vi till ett långsiktigt hållbart samhälle med fokus på människa och miljö, säger Kalmar Energis vd Anna Karlsson. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste