Jakten på sjuka almar fortsätter med AI

Artificiell intelligens och maskininlärning har blivit viktiga verktyg för skogsbranschen när det gäller bildtolkning. Genom att använda drönarfoton i kombination med fältdata hoppas Skogsstyrelsen nu kunna få digital hjälp för att rädda Gotlands almar.

Skogsstyrelsen tar nu hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning för att snabbare och enklare hitta sjuka almar på Gotland. Arbetet med att bekämpa almsjukan är fortsatt angeläget för att inte träden ska försvinna helt från ön. Foto: Örjan Laneborg

Drönarflygningar kommer enligt Skogsstyrelsen utföras under maj och augusti i utvadla skogsområden på Gotland. Drönarbilder och fältdata ska sedan användas för maskininlärning, där man med hjälp av artificiell intelligens (AI) hoppas kunna få bättre möjligheter att identifiera sjuka träd.

Viktigt komplement

– Detta kan bli ett viktigt komplement till jobbet vi gör i fält. Kan vi få bättre underlag om var det finns alm och almsjuka är vi bättre rustade i bekämpningen och har större möjligheter att rädda Gotlands almar, säger Karin Wågström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Känns värdefullt

Enligt en SLU-rapport från 2020 kommer Gotlands almar att dö ut helt inom 15 år om inte arbetet med att rädda träden och bekämpa almsjukan fortsätter. Det skulle enligt Skogsstyrelsen inte bara drabba almarna utan också slå hårt mot den biologiska mångfalden.

– Att vi kan använda ny teknik för den här typen av tillämpning känns verkligen angeläget och värdefullt, säger Örjan Laneborg, som samordnar Skogsstyrelsens arbete med datainsamling via drönare.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste