Ligninbaserat bindemedel för bättre inomhusmiljö

Sedan tidigare har Stora Enso lanserat ett ligninbaserat bindemedel för asfalt och nu har företaget utvecklat en ny produkt för byggbranschen. Genom att ersätta farliga kemikalier med det nya NeoLigno ska inomhusmiljön förbättras.

Byggskivor och isoleringsmaterial fria från kemikalier, det är nu möjligt med det lininbaserade NeoLigno.
– NeoLigno har många fördelar: Det är fritt från formaldehyd och isocyanater, det är helt biobaserat, och har en hög teknisk prestanda, säger Lauri Lehtonen på Stora Enso. Foto: Stora Enso

För att ersätta kemikalier vid tillverkning av byggmaterial som spånskivor och isoleringsmaterial har Stora Enso utvecklat bindemedlet NeoLigno, som drar nytta av det naturliga ligninets egenskaper. På så vis kan man också undvika ämnen som formaldehyd, vilket ska ge en bättre inomhusmiljö.

– Vi tar ledningen i att skapa en ny era av naturliga bindemedel för en sund inomhusmiljö. Allt fler företag efterfrågar säkrare och naturligare material för att kunna erbjuda sina kunder högkvalitativa, helt biobaserade slutprodukter. NeoLigno framställs av lignin från vår egen produktion. Med NeoLigno kan våra kunder utveckla produkter som är säkrare att tillverka och använda, utan att kompromissa med teknisk prestanda, säger Lauri Lehtonen, Head of Innovation inom Stora Ensos division Biomaterials i ett pressmeddelande.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste