Komatsu lanserar kranspetsstyrning

Till sina skotare har skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest nu utvecklat en egen kranspetsstyrning som man kallar Smart Crane. Företaget är nu den tredje tillverkaren på marknaden som erbjuder kranspetsstyrning till skotare.

Komatsu Forest har utvecklat en egen kranspetsstyrning till skotare som bygger vidare på kranstyrningen SmartFlow. Teniken är känd sedan tidigare och avlastar både nya och etablerade förare i det dagliga arbetet. Foto: Komatsu Forest

Först ut var John Deere, sedan följde ponsse och nu har även Komatsu tagit fram en kranspetsstyrning. Systemet går under namnet Smart Crane och erbjuds till att börja med till företagets skotare, där det avlastar föraren genom att automatiskt sköta funktioner som utskjut och vipp.

Färre spakrörelser

Systemet ska ge en mjukare krankörning med snabb respons även vid små spakrörelser, samtidigt som mindre stötar och vibrationer ska kännas av i hytten.

– Teleskoputskjutet sköts automatiskt och föraren får en sak mindre att tänka på. Färre spakrörelser gör att jobbet går lättare, även för en erfaren förare, och bidrar till en bättre förarergonomi. En annan fördel är att det blir betydligt lättare för en ovan förare att lära upp sig och snabbt bli duktig på krankörning, säger Daniel Grabbe, produktchef för skotare hos Komatsu Forest i ett pressmeddelande.

Tryck och flöde

Enligt företaget så anpassar sig Smart Crane till gripens position i krancykeln för att optimera de olika arbetsmomenten.  

– Tekniken bakom Smart Crane bygger vidare på vår intelligenta kranstyrning SmartFlow, där bland annat en intelligent kranventil övervakar att rätt tryck och flöde levereras till kranen vid varje tillfälle, oavsett last. Tack vare den aktiva krandämpningen får vi dessutom en fantastisk känsla i krankörningen, med stor precision i alla rörelser. Kranen upplevs helt enkelt som en förlängning av den egna armen, säger Daniel.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste