Mer kunskap för mindre borrar

Den 3–7 maj anordnas barkborreveckan inom ramen för den branschgemensamma satsningen Stoppa borrarna. Genom seminarier och föreläsningar vill Skogsstyrelsen sprida kunskap om vilka möjligheter som finns för att upptäcka, förebygga och bekämpa angrepp.

Den 3 maj inleds barkborreveckan, en vecka full av seminarier och föreläsningar för att öka kunskapen om barkborren och bekämpningen av den. Allt kan ses via Youtube och ingen föranmälan behövs. Foto: Skogsstyrelsen

Granbarkborren har enligt Skogsstyrelsens siffror dödat 18 miljoner kubikmeter gran de senaste tre åren, motsvarande ett värde av omkring åtta miljarder kronor. Inför årets svärmning vill Skogsstyrelsen och andra aktörer inom Stoppa borrarna öka kunskapen hos landets skogsägare genom barkborreveckan.

Avgörande kunskap

– Kunskap om hur granbarkborren beter sig, när den svärmar och hur den kan bekämpas är avgörande för att vi ska kunna komma tillrätta med de omfattande angreppen. Varje enskild markägare, skogsbolag och myndigheter har ett ansvar i den här kampen, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna i ett pressmeddelande.

Trots att våren på många håll varit kall med frostnätter och snöfall så är årets första svärmning av granbarkborre inte långt borta. Barkborrarna behöver minst 18 grader för att börja svärma och i slutet av maj kan det vara dags.

Brett utbud

– Med Granbarkborreveckan vill vi sprida kunskap men också inspirera och skapa engagemang hos skogsägare och skogligt yrkesverksamma inför årets svärmningssäsong, säger Marco Boudreau, områdeschef på Stora Enso, som är en av föreläsarna under veckan.

Genom ett brett utbud av föreläsningar och seminarier inom allt från bekämpningens grunder till dagens digitala lösningar och spårning med barkborrehundar vill Skogsstyrelsen sprida kunskap för att bromsa angreppen.

– Vi vill erbjuda ett brett utbud av föreläsningar för att nå ut till så många som möjligt med kunskap och inspiration till fortsatt bekämpning. Det är fritt för vem som helst att koppla upp sig och lyssna till föreläsningarna och det behövs ingen föranmälan, säger Kerstin.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste