Från sågverk till planka

Intresset för att förädla virke från den egna skogen genom att såga själv växer stadigt, och även utbudet av sågverk på marknaden ökar. För skogsägaren som går i sågverkstankar kan det finnas många frågetecken och i denna tvådelade serie försöker Skogsaktuellt bena ut några utav de.  

 

Tobias Eklind är IT-arkitekten med ett brinnande intresse för trä och verktyg. De senaste tio åren har han byggt upp sin verksamhet ”Project of the day” där han både anordnar sågverkskurser och skapar videoklipp som ses av miljontals människor världen över. Foto: Björn Schubert


Kedjesåg eller bandsåg? Mobilt eller stationärt sågverk? El eller bensindrift. Hur ska man tänka kring sågteknik och torkning? Ja frågorna kan vara många för den som går i tankarna att köpa ett sågverk för hemmabruk, och ofta finns det inga enkla svar. 

I denna första del i vår sågverksserie går vi tillsammans med Tobias Eklind, som anordnar sågverkskurser och driver sajten ”Project of the day”, igenom vad man bör tänka på vid val av sågverk. Tobias delar också med sig av sina tankar och tekniker kring att rigga upp och justera in ett sågverk.

En stor skillnad mellan budgetsågverk och dyrare märkessågverk är enligt Tobias att man med det högre priset också får en massa smarta detaljer och inställningsmöjligheter som förenklar arbetet.

Steg ett – köpa sågverk

Den första frågan som potentiella sågverksköpare ofta ställs inför är om man ska satsa på en bandsåg eller en kedjesåg, samt om man ska välja bensin eller eldrift. Innan man bestämmer sig måste man enligt Tobias ställa sig frågan vad som är målet med sågandet. 

– Till mina kurser brukar det komma två olika kategorier av människor. Det ena är bonden som vill såga ytterpanel till sin lada och det andra är stressade storstadsbor, som tänker sig sågningen mer som en bisyssla för att varva ner och göra något annat, säger Tobias och fortsätter: 

– Har man aldrig sågat förut och vill lära sig att såga så är nog Solosågen det lättaste sågverket att lära sig att såga på. Det är enkelt och det blir så logiskt när man justerar topp- och rotänden var för sig. Det är lätt att få bra resultat och drar det lite snett är det ofta svärd eller kedja som bråkar, sällan något annat. När man sedan lärt sig såga är det många som vill gå upp till bandsåg, just för att öka produktionen. 
 

När det gäller slipning av sågkedjor och bandsågsblad finns det enligt honom små skillnader. Det är viktigare att en kedja blir jämnt slipad på båda sidor för att såga rakt, men sliputrustningen för sågblad är något dyrare. Själv använder Tobias så kallade karbidblad som är något dyrare men som håller längre, och när de är förbrukade slipar han dem inte utan byter ut de mot nya. 

Smarta detaljer  

Ska sågverket vara stationärt och man har tillgång till el med tre faser så menar Tobias att eldrift är det bästa alternativet både för band- och kedjesågar.  Dels för att det ger en bättre arbetsmiljö med mindre buller och utan avgaser, och för att framförallt de stora motorsågarna som krävs för att såga effektivt på ett kedjesågverk förbrukar mycket bensin. Prismässigt skiljer det knappt någonting, och effekten blir i många fall bättre. 

– Sågar man lövträ för snickeri har kedjesågen dessutom en fördel då den sågar rakt igenom ådringar och kvistar, medan bandsågsbladet är mer följsamt och kan följa ådringen i virket, säger Tobias. Kedjesnittet blir också renare och nästan lite som hyvlat medan bandsågssnittet blir grövre. 

Står man i valet och kvalet mellan ett av de många budgetalternativen som nu finns på marknaden eller ett dyrare märkessågverk, så är det med sågverk som med mycket annat. 

– Du får vad du betalar för. Det finns billiga sågverk från Kina som gör jobbet och som duger för många, men lägger man lite mer pengar på ett märkessågverk så får man många små men otroligt hjälpsamma detaljer och inställningsmöjligheter, säger Tobias. En fördel med mina bandsågar från Logosol är till exempel att de har självrensande bandrullar, det har inte mitt billigare sågverk från Woodland Mills. Då får man komma ihåg att öppna upp och blåsa rent från spån där ibland för att undvika rost. Det funkar såklart också, men det är en sån typisk skillnad. 

Andra aspekter är andrahandsvärde och support.

– Begagnade sågverk ligger generellt bra i pris. Man kan få tillbaka nästan hela investeringen för en märkessåg när man säljer den efter ett par år. Många köper ett sågverk för ett enskilt projekt och säljer det sedan när man är klar, säger Tobias. Sedan är supporten jätteviktig. Det är inte roligt att stå med ett sågverk som krånglar och kundservicen egentligen inte kan så mycket om sågverk. 
 

För injustering av kedjesågverket använder Tobias en rätskiva, som han tycker är det bästa verktyget. Viktigt är att den räcker över alla benen. 

Steg två – sågplatsen

För att kunna såga rakt måste sågverket stå rakt och justeras in. Sågplatsen kan med fördel ha en hårdgjord eller uppgrusad yta för att det inte ska bli lerigt och smutsigt. Tobias rekommenderar också att man bygger någon form av stockbord, gärna lättåtkomligt för traktor eller lastmaskin, för att ge en bra arbetsmiljö vid sågverket. För mer storskalig sågning året runt kan det även vara en idé att fundera på ett såghus. 

– Jag tycker att man alltid ska försöka få upp sågen från marken. Många tycker att det är så bra med bandsågen, den är på marken och då kan man lätt få upp stocken. Men i regel tar man alltid hem stocken på någon form av vagn, och då har man virket redan i rätt höjd för att direkt lägga av de på ett stockbord. Att såga en hel dag på ett sågverk i marknivå och lyfta upp varenda bräda får man snart ont i ryggen utav, säger Tobias. Det samma gäller om man ska spänna fast och vänd stockar i marknivå. 

Släpp skjutmåttet

För injustering av bandsågverk använder Tobias ett långt vattenpass. 

– Första gångerna man justerar ett sågverk kan det ta lite tid, men efter ett par gånger så lär man sig vilka parametrar man måste lägga fokus på. Vissa saker spelar inte så stor roll och andra är viktigare. På kurserna brukar jag också uppmana deltagarna att släppa skjutmåttet och mäta med en tumstock istället när man börjar mäta brädorna från sådana här enklare sågverk, för så små diffar spelar egentligen ingen roll, säger han. 

Justera metodiskt 

Till kedjesågen, eller ”Solosågen”, använder han en rätskiva.

– Det tycker jag är det bästa verktyget för att ställa in en Solosåg. När man använder en rätskiva så är det viktigt att den är minst lika lång som avståndet över antalet ben på sågverket. När benen är i våg kan man justera in sågbänkens sektioner mot rätskivan. Sedan är det också viktigt att mäta avståndet från varje stockhylla till svärdet så att det är samma avstånd på alla, förklarar Tobias. 

Det är viktigt att man gör justeringen metodiskt.

– Ofta börjar folk ställa in sågverket metodiskt, men så är det något som inte börjar stämma och så börjar man dra i alla grejer och då blir det snett någon annanstans. Jag säger alltid till folk som ska justera sin Solosåg att blir det inte som du hade tänkt dig så backa undan en bit, ta en kopp kaffe och fundera igenom vad som hänt. Börjar man justera en massa saker påverkar det inställningar på flera ställen, säger Tobias. 

Rätskivan fungerar också bra till bandsågarna och då menar Tobias att den måste räcka över minst tre, och gärna fler, av sågens bankar.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste