Unik anläggning gör biogas av massabrukets processvatten

I ett samarbete med Stora Enso har energibolaget Gasum nu öppnat en biogasanläggning vid massa- och pappersbruket i Nymölla. Med anläggningens nya teknik kan brukets processvatten omvandlas till flytande biogas.

Efter tre år av planering och byggande står nu biogasanläggningen vid massa- och pappersbruket i Nymölla klart. Anläggningen invigdes den 27 april och ska producera flytande biogas av brukets processvatten motsvarande 200 lastbilars årsförbrukning av bränsle. Foto: Gasum

Energibolaget Gasum beskriver sin biogasanläggning som banbrytande, när man nu kan producera flytande biogas (LPG) av processvatten från Stora Ensos massa- och pappersbruk. Samarbetet företagen emellan är också det första inom cirkulär ekonomi i sitt slag i Sverige.

Industriell skala

– Drivkraften bakom detta banbrytande projekt var det gemensamma intresset att minska utsläppen av koldioxid och skapa någonting värdefullt av avfall. Resultatet är en anläggning som kan producera 75–80 GWh flytande biogas per år, vilket motsvarar den årliga bränsleförbrukningen för upp till 200 lastbilar. Efterfrågan på renare bränslen och transporter är enorm – byggandet och invigningen av anläggningen kommer att göra det möjligt för biogas att uppnå den industriella skala som krävs för uppfylla behoven inom sjöfarten, tunga transporter och andra industriella aktörer som vill minska sitt koldioxidavtryck, säger Johanna Lamminen, vd på Gasum i ett pressmeddelande.

Samarbete med likasinnade

Planerna för biogasanläggningen började smidas redan 2018, när Gasum och Stora Enso undertecknade ett avtal om tillstånd för byggnationen vid bruket i Nymölla. Biogasen som produceras där beräknas kunna ge minskade koldioxidutsläpp för tunga transporter med upp emot 90 procent jämfört med fossila bränslen.

– Hållbarhet och resurseffektivitet är kärnan i vår verksamhet. Det här projektet är ett bra exempel på hur vi kan uppnå dessa mål och bistå våra kunder med att möta sina hållbarhetsmål med hjälp av våra produkter. Vi är alltid på jakt efter de mest innovativa och hållbara lösningarna, vilket förutsätter att vi samarbetar med likasinnade bolag såsom Gasum. Vi har arbetat med det här projektet i tre år och är glada över att se anläggningen öppnas officiellt, säger Kati ter Horst, Executive Vice President på Stora Enso Paper.

Totalt investeras närmare 320 miljoner kronor i biogasanläggningen, där Gasum och Stora Enso står för 270 respektive 50 miljoner kronor. Resterande pengar skjuts till via ”Klimatklivet".

Så blir processvatten till biogas:

Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla producerar 340 000 ton massa och 485 000 träfritt kontorspapper varje år. Gasums biogasanläggning ligger i samma område som pappersbruket och är kopplat till pappersbrukets befintliga avloppssystem.

Det mottagna processvattnet behandlas i en anaerob reaktor där det organiska innehållet omvandlas till metan – biogas. De anaerobt behandlade processvattnet, som nu innehåller 50–60 procent mindre organiska ämnen, leds tillbaka till pappersbrukets befintliga aeroba avloppsreningsverk.

Den producerade biogasen uppgraderas och kondenseras. I kondenseringsprocessen kyls biogasen ner till -162 grader Celsius när den går in i vätskefasen.  Den flytande biogasen lagras i stora förvaringstankar innan den hämtas upp och transporteras av Gasums lastbilar till bland annat tankstationer över hela landet.

Källa: Gasum

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste