Setra satsar på USA-export

Efter många års arbete med att bygga upp exportverksamheten till USA gick första båtlasset med hyvlat virke iväg i slutet av mars. Virket kommer från Setras hyvleri i Hasselfors och suget efter virke på andra sidan atlanten är starkt.

Setras nya hyvleri i Hasselfors började producera under 2020 och kommer att ha hela världen som marknad, med en total produktion på 300 000 kubikmeter per år. Som ett steg i att bredda exportmarknaden har man nu börjat skeppa virke till USA. Foto: Setra

Vid hyvleriet i Hasselfors förädlas sågad trävara till högkvalitativt konstruktionsvirke, något som USA-marknaden just nu skriker efter. För Setra, som anpassat produktionen efter längder och dimensioner som efterfrågas i det stora landet i väst, är det därför positivt att man nu kommit igång med export via fraktfartyg.

Bredda exporten

– Vi har arbetat för detta under många års tid och det är en stor tillfredställelse nu när det äntligen konkretiseras. Att bredda exporten till USA, som är världens största träkonsumerande marknad, kommer ge oss större flexibilitet och ökad intjäningsförmåga, säger Olle Berg, EVP Marknad och Affärsutveckling på Setra i ett pressmeddelande.

Den långsiktiga potentialen på USA-marknaden bedöms av Setra som god, då mycket av renoveringsarbeten på hus och byggnader varit eftersatt edan finanskrisen 2008.

Omfattande process

– Det är en omfattande process att starta upp försäljning i USA och vi hoppas få full utväxling relativt omgående med denna investering. Nyckelfaktorer är personalens engagemang och det goda samarbetet vi har med våra leverantörer som förser Hasselfors med rätt timmer, säger Jonas Fintling, platschef i Hasselfors.

Enligt Setra är småhusbyggandet i USA det högsta på 14 år, och på en marknad som förbrukar runt 90 miljoner kubikmeter sågad vara per år finns det goda möjligheter för den som kan leverera. Den första båten avgick från Varbergs hamn och Setra uppger att man planerar ör regelbundna leveranser till främst Port Canaveral och Baltimore.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste