MSB vässar brandriskprognoser ytterligare

Genom att lägga till information som åskriskprognoser och blixturladdningar förbättrar myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sina brandriskprognoser ytterligare. Prognosen uppdaterades senast i februari i år och utgör ett viktigt stöd för skogsbruket.

Med mer och uppdaterad information ska brandriskprognoser från MSB nu bli ännu bättre. Foto: Mostphotos

När det är torrt och varmt på sommaren är brandriskprognosen från MSB ett viktigt verktyg för skogsbruket för att bedöma om och hur arbetet kan fortgå utan att riskera att en maskin startar en skogsbrand.

Vassare prognoser

Denna prognos uppdaterades senast i februari i år och nu går MSB ut med ytterligare förbättringar för en ännu bättre prognos, bland annat med information kring åsknedslag och blixturladdningar.

– Det är bra att vi nu får ännu vassare prognoser att luta oss emot när vi ska fatta beslut om hur vi ska agera vid maskinarbete under skogsbrandsäsong, säger Tomas Johannesson, projektledare på Skogforsk i ett pressmeddelande.

Stort behov

Tillsammans med bland andra MSB koordinerar han skogsbrukets arbete med att förebygga skogsbränder.

– Behovet av förbättrade brandriskprognoser är stort i skogsbruket och hos räddningstjänsten", säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Förbättringarna kommer införas i fliken ”Alla brandriskdata” i brandriskprognosen och några blir tillgängliga nu medan andra kommer i nästa version senare i maj. Det rör sig bland annat om kartlager med läns- och kommungränser, skalstock och information som läggs till som dygnsdata.

Uppdateringar 26 april:

1) Åskriskprognoser kommer att läggas till och presenteras i en egen flik i systemet.

2) Blixturladdningar kommer att presenteras i en karta. En ny användbar funktionalitet har utvecklats, där man genom att zooma in och ut i kartan får presenterat antalet blixturladdningar (aggregerat) för olika områden.

3) Ett antal förbättringar ska införas i fliken ”Alla brandriskdata”. Vissa kommer i version 26/4, övriga i nästa version, troligen senare under maj:
• Läns- och kommungränser kommer att kunna presenteras som valbart lager.
• Skalstock kommer finnas i kartan.
• Vid klick av kartnål i karta: I tabellen kommer FWI-index (min/max) att ersättas med FWI-värde (min/max). Data baseras på timmodellen.
• Kartlagren temperatur, relativ luftfuktighet, vindhastighet och vindriktning läggs till som dygnsdata.
• I rullistan där val av parameter görs, kommer det framgå (inom parentes) vilka kartlager som avser dygn respektive timme.

Källa: MSB

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste