Appen visar bästa sågutbytet

För småsågare har datastöd för optimering av sågutbyte varit en närmast otänkbar investering, men tack vare modern teknik finns det nu nya möjligheter. Med hjälp av data som stocklängd och toppdiameter hjälper den kostnadsfria mobilappen LogBand att räkna ut det maximala sågutbytet.

Genom att ange stocklängd, toppdiameter och önskade dimensioner räknar mobilappen logBand ut det maximala sågutbytet ur stocken för att ge så lite spill osm möjligt. Foto: Skärmbild Youtube

Tittar man i änden på en stock kan det vara svårt att visualisera hur stockens potential kan utnyttjas genom att såga olika reglar och brädor, men här finns nu hjälp i form av mobilappen LogBand. Appen har utvecklats av företaget Grünecho och kan laddas ner utan kostnad för både Apple- och Androidtelefoner.  

Appens mål är att optimera sågutbytet för att ge så lite spill som möjligt. Ändringar av information om toppdiameter och önskade dimensioner syns direkt genom en illustration av sågsnitten, på så vis kan man justera parametrarna för att hitta den optimala sönderdelningen av stocken.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste