Hon får stipendium för flisforskning

Jessica Gard Timmerfors, kemist på MoRe och Rise, får ta emot priset Young Researcher´s Award och ett forskningsstipendium från Gunnar Sundblads forskningsfond. För sin forskning kring flis får hon 400 000 kronor.

Jessica Gard Timmerfors är den första mottagaren av det nyinstiftade priset Young Researcher´s Award. För sin forskning kring flis får hon ett stipendium ur Gunnar Sundblads forskningsfond på 400 000 kronor. Foto: Rise

Forskare som genomför forskningsprojekt med tydlig koppling till massa- och pappersindustrin och därtill kopplade produkter har möjlighet att vinna det nyinstiftade priset Young Reasearcher´s Award.

Första pristagaren

Den hittills första pristagaren är Jessica Gard Timmerfors, och motiveringen lyder:

”Genom att studera flis med hjälp av moderna metoder och tekniker lägger Jessica Gard Timmerfors grunden för ökade möjligheter till en effektiv användning av vedråvaran. Dessutom lyfter hon fram flis som ett forskningsområde som är relevant och aktuellt för både industrin och akademin.”

Jessica glädjs åt utmärkelsen som ger henne nya möjligheter.

– Det är väldigt roligt att vara den första pristagaren av priset. Nu kommer jag kunna starta fler delprojekt runt flisning och effektivisering av vedråvaran. Jag ser att vi har större behov av mer effektiv användning av råvaran och tycker att RISE och MoRe Research skall vara en aktiv partner i den processen, säger Jessica Gard Timmerfors.

Fundamentala processer

Forskningen som Jessica bedriver ska öka kompetensen när det gäller flisning och sönderdelning av vedråvara.

– Det är så viktigt att vi jobbar med de fundamentala processerna, mekanisk sönderdelning av vedråvara är en av processerna vi behöver ha kompetens inom. Jag är glad att vi kan utveckla Jessicas kompetens och fått medel att satsa på hennes forskning. Vi planerar att utveckla området och hoppas även kunna rekryter en doktorand inom forskningsområdet flis och impregnering, säger Anna Svedberg, forskningschef på MoRe Research och Jessicas chef.

Framtida experter

I takt med att allt fler användningsområden upptäcks för produkter med vedråvara som bas ökar också kraven på vad skogsbranschen vill utvinna av skogsråvaran, och då krävs ny forskning.

– Min ambition är att bli Sveriges nya flisningsexpert och kunna guida framtida experter inom området, säger Jessica. Flisen från sågverken behöver framställas mer effektivt för att kunna tillgodogöras på ett bra sätt av massabruken.

Även råvaran kan behöva optimeras.

– Det behövs forskning som kan frigöra material till nya processer, producera mer av mindre, samt att säkerställa att den nedtagna skogen används så effektivt som möjligt. Här spelar flisningen en viktig roll, säger Jessica.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste