Golvade av nytt omsättningsrekord

Golvtillverkaren Baseco i västerbottniska Sorsele nådde under förra året för första gången en omsättning på över 100 miljoner kronor, trots pandemin. Investeringar i fabriken har inneburit att man kunnat hålla en hög produktionstakt och på så vis möta den ökade efterfrågan.

Basecos omsättning steg under 2020 med 11 procent jämfört med året innan, och företaget nådde för första gången en omsättning på över 100 miljoner kronor. Foto: Baseco

Baseco Golv AB är ett av företagen som upplevt en kraftig tillväxt under pandemin, då man erbjuder ett efterfrågat produktsortiment inom golv, paneler och småhus.

– 2019 var ett bra år som avslutade starkt och den trenden fortsatte även in på 2020, innan pandemin. Vi hade precis slutfört ett tvåårigt investeringsprojekt som omfattade 10 Mkr och baserades på effektivisering av produktion och logistik samt förbättring av arbetsmiljön, säger Patrik Abrahamsson, delägare och försäljningschef på Baseco.

Satsar på hemmamiljön

Efter att nyligen ha investerat i produktionsanläggningen så kom den ökade efterfrågan på småhus och inredningsprodukter med bra timing.

– Vissa produktkategorier ökade till följd av pandemin, bland annat steg efterfrågan på småhus, t ex bastu. Det var där det märktes mest. Folk är väl mer benägna att satsa på hemmamiljön när de inte kan resa, resonerar Patrik. 

Allt ifrån bastu till större stugor efterfrågas av Basecos kunder, som planerar att utvidga sitt utbud av stugmodeller under året.

– Vi ser en kraftig ökning av våra produkter i fjällvärlden och den efterfrågan vill vi förstås ta vara på, säger Patrik.

Ytterligare investeringar

En annan av Basecos produkter, där man tidigare exporterat mycket, är massiva trägolv. Nu har man istället märkt av ett större intresse från hemmamarknaden. Totalt har omsättningen för Baseco ökat med 11 procent jämfört med 2019.

– Vi har utvecklat produktsortimentet ordentligt på paneler. Hemmafixartrenden är stark och trä som material har haft stor efterfrågan och det bara ökar, berättar Patrik. Bygghandeln i Sverige har stått för mer än hälften av vår totala ökning.

Trots den osäkra utvecklingen i spåren av pandemin tror Baseco på fortsatt tillväxt.

– Det ligger i linje med våra förväntningar efter som vi gjorde investeringarna. Man får förstås vara ödmjuk när världen ser ut som den gör just nu, men starten på 2021 visar endast en ordentlig ökning av intresse av våra produkter och det verkar ska hålla ut resten av året. Nu får vi istället planera för ytterligare investeringar i vår produktion. Samt rekrytera fler människor. Vi anställer två till fabriken och en på kontoret nu under våren, avslutar Patrik. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste