Valtra lanserar nya N- och T-serien

Valtra firar sitt 70 åriga jubileum med att formligen rada upp traktornyheter. Efter G-serien, som lanserades hösten 2020, och femte generationens A-serie kommer nu också femte generationens N- och T-serie.

Nu går även Valtras N- och T-serie in i femte generationen med en rad uppdateringar både när det gäller design och funktion. totalt är det 12 traktormodeller med effekter från 135 till 235 hästkrafter som fått ökad komfort, nya transmissions- och motorfunktioner samt förenklade menyer. Foto: Valtra 

Sedan tidigare har Valtra presenterat den helt nya G-serien och femte generationens A-serie i de lägre effektklasserna, men nu är det alltså dags för storebröderna i N- och T-serien att ta steget in i generation fem. N-serien består här av fyra modeller, från N135 med en nominell effekt på 135 hästkrafter, till N175 med 165 hästkrafter. T-serien består av hela åtta modeller, från T145 med 155 hästkrafter till T255 med 235 hästkrafter.

Många förbättringar

Valtra har lagt mycket jobb på att förbättra och förenkla körupplevelsen, med nya smarta funktioner och en rejält omarbetad hytt. Även till det yttre har femte generationens N- och T-serie fått ett lyft med en ny design.

– De nya traktorerna är inte bara snygga, de är också enkla att använda, de har många nya smarta funktioner och de är extremt bekväma att manövrera. Vi har gjort många förbättringar i de nya serierna baserat på feedback från våra kunder gällande våra prisbelönta traktorer i fjärde generationen. Precisionsjordbruk står i centrum för den nya generationen och varje ny modell finns tillgänglig med Valtra Connect, säger Mikko Lehikoinen, Vice President, Sales and Marketing i ett pressmeddelande.

Hytten har fått en ny förarstol, en display på A-stolpen istället för instrumentpanelen vid ratten samt en helt ny rattstam för bättre inställningsmöjligheter. Traktorer med SmartTouch-armstöd kan dessutom vrida stolen mer åt höger än tidigare. Foto: Valtra

Inne i hytten har en display på A-stolpen ersatt den traditionella instrumentpanelen vid ratten. Displayen visar information som hastighet, varvtal och tid, men kan också använda i utrustningsversionerna HiTech- och Active för inställningar av motor, hydraulik och transmission.

Rattstammen i hytten har omarbetats komplett och erbjuder enligt Valtra enklare inställning av rattens höjd och läge. Även körriktningsspaken har uppdaterats för att växla körriktning ännu lättare samtidigt som andra spakar manövreras. Ratten har blivit lite större för bättre ”handling”.

Komforten i den nya hytten har också fått ett lyft, där man i modeller med SmartTouch-armstöd nu kan vrida stolen mer åt höger för bättre runtomsikt. Den högra kontrollplanen har dessutom utrustats med ladduttag och mobiltelefonhållare. Även surfplattor och andra enheter kan anslutas som tillval.

Den nya förarstolens ryggstöd ger bättre komfort genom att dess övre del följer förarens rörelser, samtidigt som det också ger bättre stöd när föraren vänder sig för att titta bakåt. Som tillval finns också en premiuminredning med läderklädd ratt och kromade detaljer.

Smarta funktioner

Femte generationens Valtra N- och T-serie är också smarta, då de utrustats med mer teknik för autostyrning och smarta jordbrukslösningar. Bland annat erbjuds Valtra Guide-autostyrning, Task Doc och sektionskontroll, där jobbdata kan överföras mellan traktorn och gårdsprogrammet. Med sitt nya Auto U-Pilot system kombinerar Valtra sitt Headland Management-system med Valtra Guide, för mer precis styrning av redskap på vändtegen. För att hålla sig uppdaterade med den senaste tekniken kan ägare av Valtra SmartTouch-traktorer enkelt uppdatera dessa med de senaste funktionerna.

– Ny lagstiftning, som den europeiska gröna given, ökar behovet av precisionsjordbruk, och jordbruket kommer att förändras mer under de kommande åren än det har förändrats under de senaste decennierna. Vi tror att precisionsjordbruksteknik kommer att spela en viktig roll för att uppnå hållbarhetsmål. Genom att se till att rätt teknik används på rätt plats vid rätt tidpunkt kan produktiviteten inom jordbruket förbättras. Valtra är redo att stötta lantbrukare i den här förändringen”, säger Mikko.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste