Positiva tongångar från småländska Rottne

Skogsmaskintillverkaren Rottne drabbades likt andra tillverkande industrier av pandemin, men har nu vind i seglen igen och nyanställer flitigt. Målet om att bygga 200 maskiner år 2022 står fast.

Rottnes vd Tobias Johansson (till vänster) och försäljnings- och marknadschefen Arne Isaksson ser positivt på utvecklingen, där man nu siktar på att bygga 200 maskiner år 2022 och nyanställer ett 15-tal personer i år. Foto: Rottne

I ett pressmeddelande berättar företrädare för skogsmaskintillverkaren Rottne Industri, med huvudkontor och fabriker i småland, om vändningen efter pandemin där man nu ser en ljusning på skogsmaskinsmarknaden.

En jätteutmaning

– Det var en jätteutmaning för oss när saker och ting verkligen gick mellan hopp och förtvivlan. Sedan augusti förra året har vi dock haft en uppåtgående trend och därefter har det ökat månad för månad, säger Arne Isaksson, försäljnings- och marknadschef på Rottne Industri.

Bakom vändningen ligger enligt Rottne bland annat den kalla vintern, som skapat en ökad efterfrågan på bioenergi. Även granbarkborrens härjningar har inneburit en ökad maskinförsäljning för Rottne, som också känner av en ökad efterfrågan från exportmarknaderna.

Stor personalökning

– Bland annat Ryssland, som har en riktigt bra avverkningssäsong bakom sig och som behöver maskiner. Dessutom satsar vi stort på den transatlantiska marknaden där vi, framför allt i Kanada, har fått ett rejält uppsving igen, säger Arne.

Att orderingången och försäljningen nu tuffar på igen för Rottne innebär att företaget räknar med en 30-procentig produktionsökning jämfört med fjolåret, vilket också kräver nyanställningar.

– Vi räknar med att nyanställa mellan 10–15 personer under året, plus att pensionsavgångar kommer att ersättas, så det blir en stor personalökning. Det är helt klart en omställningsprocess som vi står inför, men målet med 200 levererade skogsmaskiner under 2022 står fast, säger företagets vd Tobias Johansson.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste