Ny trävarusatsning från Södra – köper småländskt sågverk

Södra skogsägarna noterade ett minusresultat för sin massadivision Södra Cell med över 200 miljoner kronor under fjolåret, men på sågverkssidan såg det ljusare ut. När det nu inte verkar finnas någon hejd för efterfrågan på sågade trävaror, väljer skogsägarföreningen att istället öka kapaciteten genom förvärvet av ett sågverk och ett impregneringsverk i Småland.

På Ture Johanssons Trävaru AB producerar man runt 100 000 kubikmeter sågad vara årligen. Sågverket bir Södras sjunde i landet, som samtidigt stärker skogsägarföreningens närvaro längs E4 i Småland. Foto: Södra

Nyligen gick Bergs Timbers svenska dotterbolag Bitus ut med information om att man ökar produktionen av linoljeimpregnerat trä till följd av hög efterfrågan. Södra är inte sena att haka på den impregnerade trä-trenden och förvärvar nu Ture Johanssons Trävaru AB och AB Tenhults impregneringsverk i Småland.

Stärker verksamheten

– Vi tittar på specifika behov och kriterier när vi utvecklar vår industristruktur. Vi är därför väldigt glada att välkomna Ture Johanssons Trävaru och Tenhults in i Södra. De kompletterar organisationen på ett bra sätt och stärker samtidigt vår verksamhet längs E4-korridoren, där vi tidigare har saknat egen industri. Företagen har en lång historia i området och ger oss förutsättningar att växa mer tillsammans med våra kunder. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten ihop med medarbetarna i Klevshult och Vaggeryd, säger Peter Jhaveri, tf affärsområdeschef för Södra Wood i ett pressmeddelande.

 Sågverket Ture Johanssons producerar omkring 100 000 kubikmeter sågad vara med 55 anställda, och produktionen är inriktad på byggmaterialhandeln där Södra vill bredda sitt utbud. Samtidigt är också den volym som årligen behandlas på det impregneringsverk som Södra köpt på 100 000 kubikmeter, vilket innebär att de två industrierna bör synka bra.

Säkra avsättingen

Sedan tidigare äger Södra sex sågverk och två impregneringsverk i Sverige och de nya industrierna ligger mitt i ”Södra-land”, där skogsägarföreningen har ett stort antal medlemmar och på så vis också en stabil råvaruförsörjning. Industrierna ligger också bra till ur en logistisk synpunkt, längs med E4:an.

–  Södra ska säkra avsättningen av medlemmarnas råvara och öka värdet på virket. I detta arbete är relevant industri på relevanta platser centralt. Det får vi med dessa förvärv. Ture Johanssons Trävaru och Tenhults förstärker Södras kunderbjudande och virkesavsättning i ett viktigt geografiskt område. Det är i linje med vår koncernstrategi och ger oss bättre möjligheter för hållbar och lönsam tillväxt, säger Södras vd Lotta Lyrå.  

Fortsatt utveckling

Om konkurrensverket godkänner förvärvet träder det i kraft omgående, en process som beräknas ta upp emot sex veckor. På det uppköpta sågverket, som har anor från 1950-talet, ser man positivt på affären.

– Med Södra skapas möjlighet för fortsatt utveckling av verksamheterna. Det känns jättebra att en medlemsägd förening – med gedigen lokal förankring och långsiktig horisont – nu tar över stafettpinnen. Kunderbjudandet blir ännu starkare tillsammans, säger Lennart Johansson, tidigare vd för Ture Johanssons Trävaru AB. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste