Anrika skogspriser till viktiga namn i skogsdebatten

Föreningen Skogens styrelse meddelar att Tomas Lundmark är årets mottagare av Greve Carl Bernadottes skogspris, som delats ut sedan 1952. Även tre mottagare av utmärkelsen Guldkvisten har utsetts.

Tomas Lundmark tilldelas Greve Carl Bernadottes skogspris bestående av en medalj och ett penningbelopp. Foto: Johan Gunséus

Föreningen Skogen beskriver Greve Carl Bernadottes skogspris som sin finaste utmärkelse, som i år går till Tomas Lundmark, professor vid institutionen för skogens ekologi och skötsel vid SLU i Umeå.

Som ingen annan

Tomas har under de senaste åren, bland annat genom rapporten ”skogen räcker inte till” lyft frågan om och hur skogen ska kunna tillgodose alla krav och förväntningar som olika intressen har på den.

I ett pressmeddelande från Föreningen Skogen återfinns en del av motiveringen till varför Tomas Lundmark tilldelats den anrika utmärkelsen:

” Som ingen annan tar professor Tomas Lundmark ett samlat grepp och visar hur vi kan sköta skogen aktivt för att få mer produkter, mångfald, klimatnytta och upplevelser. Men han visar också att vi måste se ekosystemens gränser. Att skogens gåvor kräver människans vägval.”

Polariserade frågeställningar

En av årets tre mottagre av Guldkvisten är Camilla Sandström, som forskar om hållbar landsbygdsutveckling. Foto: Ina-Theres Sparrok

En av de tre mottagarna av utmärkelsen Guldkvisten är Camilla Sandström, professor på statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet och forskar om hållbar landsbygdsutveckling och naturresursförvaltning. Här lyder motiveringen:

” Med ett brinnande intresse för människor, och med både ödmjuk och skarp approach, tar sig Camilla an polariserande frågeställningar i skogs-, vilt- och naturvårdsdebatten. Hennes forskning sprider ljus över hur människor och grupper kommunicerar med varandra, hur olika delar av samhället möts i konfliktsituationer och att det är en naturlig del av samhällsutvecklingen. För konflikter driver idéer. När de hanteras rätt.”

Samverkan och synergier

Även Johan Kuylenstierna, naturgeograf, klimatforskare, miljödebattör och ny ordförande för Klimatpolitiska rådet, tilldelas Guldkvisten. I motiveringen för utnämnandet står det bland annat:

Johan Kuylenstierna är styrelsemedlem i bland annat Sveaskog och WWF och tillträdde nyligen som ordförande för klimatpolitiska rådet. Foto: Niklas Björling

” Johan är professorn, hedersdoktorn, styrelseledamoten, folkbildaren, optimisten, inspiratören och debattören. Hans mångsidighet är sinnebilden för hans eget budskap om att Sverige kan bli fossilfritt före många andra: Genom samverkan och synergier. Johan Kuylenstierna pekar på skogens viktiga roll som förnybar råvara och kolsänka – en av många bitar i klimatpusslet. Men han lyfter också fram ekosystemens utsatthet. Deras ekologiska, ekonomiska och sociala värden som vi måste rädda genom en omställning.”

Uppfinnare och entreprenör

Den tredje mottagaren av Guldkvisten är mannen bakom företagen Sunpine och Tree To Textile, kemisten och entreprenören Lars Stigsson. Han får utmärkelsen för sitt nytänkande kring skogliga produkter.

Lars Stigsson hyllas för sitt arbete med förnybara skogsprodukter för ett fossilfritt samhälle. Foto: Maria Fäldt

” I den globala omställning av industrin mot ett hållbart samhälle som vi börjar se nu är Lars Stigsson en uppfinnare och entreprenör med lyskraft. Han tar in skogsprodukternas förnybarhet i nya branscher. Tack vare Lars har hjärtat börjat klappa snabbare hos Sveriges skogsbrukare: I många generationer har de redan levererat virke till viktiga vardagsvaror, från toalettpapper till hela hus. Nu är de med och levererar förnybarhet till ännu fler delar av samhället. Lars Stigsson får skogen att göra ännu mer nytta.”
 

 Utmärkelserna, som i vanliga fall delas ut av HMK Carl XVI Gustaf, delas i år ut under en digital prisutdelning den 20 april i samband med Forum för Bioekonomi.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste