Finlands största skogsplantodlare satsar på svensk plantgödning

Fin Forelia, som producerar runt 50 miljoner skogsplantor per år i vårt östra grannland, ska nu börja sälja arGrow. Det svensktillverkade biostimulatet som ökar plantornas näringsupptag och ger ett större rotsystem ger nu även av finska skogsägare möjlighet till ökad tillväxt.

Finlands skogar liknar på många sätt de svenska, och nu ska finlands största skogsplantodlare Fin Forelia börja sälja plantgödningen arGrow. Foto: Fredrik Östlund

Efter fjolårets tester ser man hos Fin Forelia en stor nytta med arGrow för en ökad skogstillväxt.

– Skillnaden efter bara en säsong är iögonfallande. Rötterna blir 40 procent större. Granplantorna blir grönare och kraftigare och tallplantorna får betydligt längre barr. En av våra kunder utbrast att de såg ut som palmer, säger Johan Grönros, försäljningschef på Fin Forelia i ett pressmeddelande.

Goda nyheter

Skogsplantodlaren ska nu börja sälja arGrow.

– Detta är goda nyheter för skogsägare som vill effektivisera sin skogsföryngring utan att bidra till kväveutsläpp”, säger Johan.

Ökat näringsupptag

Bakom produkten står företaget Arevo, som redan har planer på att utvidga produktionen. arGrow är ett resultat av omfattande forskning, där aminosyran arginin är det verksamma ämnet som ger plantorna en tillväxtökning.

– Argininet har visat sig ha en oöverträffad förmåga att öka växters näringsupptag, tillväxt och inte minst stresstålighet vid torka. Och det fina i kråksången är att det sker utan miljökonsekvenser, förklarar företagets vd Carl-Gustav Löf, som är född och uppvuxen i Österbotten.

Gagnar klimatet

Han tror att arGrow kommer att vara standard inom skogsbruket inom de närmaste åren och är glad över att nu ha tagit steget till att även etablera produkten i Finland.

– Inom några år är detta standard inom skogsbruket. Att öka skogars tillväxt gagnar klimatet, eftersom det minskar mängden koldioxid i luften. Med arGrow blir det också lättare att gå över till en mer skonsam markberedning, avslutar Carl-Gustav Löf.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 25 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste