Miljonsatsning på linoljeimpregnerat trä

Bergs Timbers svenska dotterbolag Bitus satsar nu 22 miljoner kronor för att tredubbla produktionskapaciteten för den impregnerade virkesprodukten Linax. Det linoljeimpregnerade virket har god beständighet och efterfrågan ökar stadigt.

Det linoljeimpregnerade virket med produktnamnet Linax är en efterfrågad produkt då den bland annat passar bra som trallvirke. Bergs Timbers svenska dotterbolag Bitus ska nu öka produktionen från 5 000 till 15 000 kubikmeter per år genom en ny produktionsanläggning. Foto: Bergs Timber/Bitus

Trall, utomhuspanel, tak och utemöbler är några av de lämpliga användningsområdena för det linoljeimpregnerade Linax, där Bitus nu vill öka volymen från dagens 5 000 kubikmeter per år till 15 000 genom en investering på 22 miljoner kronor.

Investering i träskydd

För att nå et målet kommer man bygga en ny produktionsanläggning intill den befintliga i Nybro utanför Kalmar.

– Efter investeringen kommer nuvarande kapacitet för Linax att tredubblas. Investeringen ligger helt i vår linje med att investera i området Wood Protection och stärker vår marknadsposition, säger Peter Nilsson, vd och koncernchef på Bergs i ett pressmeddelande.

Stark efterfrågan

Det svenska dotterbolaget ser ett fortsatt sug efter trä för utomhusbruk.

– Vi ser en stark efterfrågan på träskyddsprodukter och då inte minst Linax. Efter investeringen ökar kapaciteten och vi breddar även kunderbjudandet med bl.a. nya färger säger Roger Eckerstig, vd på Bitus AB.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste