Trävaruboom lyfte värmländska sågverksföretaget

Det var mörka moln på himlen för sågverksföretaget AB Hilmer Andersson i värmländska Lässerud när pandemin drog in under våren 2020. Men den efterföljande efterfrågan på trävaror ledde istället till rekordvolymer och planer på nyanställningar.

 

AB Hilmer Andersson, som förutom sågverket också driver bygghandeln XL Bygg hilmer, fick luft under vingarna tack vare den ökade efterfrågan på trävaror under pandemin. Fjolåret innebar både volymrekord och en ökad omsättning med drygt tio procent jämfört med året innan. Foto: AB Hilmer Andersson

SVT Nyheter Värmland rapporterar om det familjeägda sågverksföretaget som i fjärde generationen upplevde en tuff period när coronapandemin slog till. Sågverket tvingades korttidspermittera personalen, men sedan kom vändningen.

Ökad omsättning

Pandemin gav upphov till ett riktigt uppsving för sågverksbranschen med en hemmabyggartrend som skapade ett stort sug efter sågade trävaror. För AB Hilmer Andersson vände fjolåret till rekord när det gäller sågad volym och en ökad omsättning med drygt tio procent jämfört med året innan.

– Vi är i en av de branscherna som tvärtemot vad vi trodde har gynnats av pandemin när allt mer pengar läggs på byggande och renoveringar, säger sågverkets vd Kari Andersson till SVT Nyheter Värmland.

Bra aktivitet

Enligt nyhetssajten ska ett nytt måleri nu byggas, och sågverkets 70 anställda ska utökas med upp emot fem personer när det värmländska kvalitetsvirke ska ut på världsmarknaden.

– Det är lika bra aktivitet i precis alla länder, säger Kari.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste