De vinner Metsä Woods arkitekttävling

I fjol utlyste finska Metsä Wood tävlingen Urban Adaption där man uppmanade arkitekter och studenter världen över att delta med modulära träbyggnadsprojekt som möter samhällets behov av flexibilitet. Av 154 bidrag har nu en vinnare utsetts.  

Av totalt 154 bidrag från 48 länder gick segern i arkitekttävlingen Urban Adaptin till det finska bidraget "S M L XL". Utöver äran innebär segern också en prissumma på motsvarande omkring 150 000 kronor. Foto: Metsä Wood/Urban Adaption

Den svenska arkitekten Rahel Beltachew var med i juryn som utsåg designen ”S M L XL” till vinnare av tävlingen Urban Adaption och en prissumma motsvarande omkring 150 000 kronor. Totalt deltog 154 bidrag från 48 länder.

Många intressanta bidrag

– Vi har fått se många intressanta bidrag från hela världen, vilket visar hur många olika användningsområden det finns för att bygga modulärt med trä, säger Rahel Belatchew, chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter i Sverige i ett pressmeddelande.

Det vinnande bidragit har ritats av Francesco Allaix och Julio Orduña, Finland, och använder bland annat Metsä Woods korslaminerade material LVL. Byggnaden beskrivs av juryn som mångsidig, med fyra olika golvhöjder som skapar individuella utrymmen med skiftande funktioner. Planritningen är enkel med lastbärande balkar och pelare i laminerat trä.

Visar flexibiliteten

– S M L XL är ett genomtänkt förslag som visar på flexibiliteten hos modulkonstruktioner i trä i relation till ett program som kan anpassas över tid. Det öppnar möjligheter till att skapa en ständigt föränderlig program-mix, säger Rahel Belatchew. 

Bidragen har enligt tävlingsarrangörerna utvärderats anonymt, där man tittat på kriterier som utseende, funktion, anpassningsbarhet, modularitet och hållbarhet.  Andrapriset och en prissumma på motsvarande omkring 50 000 kronor gick till det ryska bidraget ”Zerno”.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste