Norra Skog satsar på ökade tågtransporter

I samarbete med Inlandståg AB siktar Norra Skog nu på att öka virkestransporterna på järnvägen från Norrlands inland till industrin längs östkusten. Inledningsvis rör det sig som minst tre turer per vecka.   

Norra Skog inleder ett nytt samarbete med logistikföretaget Inlandståg om virkestransport från Norrlands inland till både egna och externa industrier. En satsning både på logistik och klimat. Foto: Norra Skog

Norra Skog ser stora fördelar både ur logistik- och klimatsynpunkt med att satsa på tågfrakt av virke. Stora volymer kan snabbt transporteras med lägre utsläpp än motsvarande lastbilstransporter.

Styra volymer

Skogsägarföreningens samarbete med logistikföretaget inlandståg öppnar upp nya möjligheter för båda parter.

– Det här är verkligen helt rätt utefter våra medlemmar behov. Norra Skog är verksam över halva Sveriges yta och Inlandståget ger oss en flexibilitet att styra volymerna till de kunder som behöver den bäst, säger Patrik Jonsson, virkeschef vid Norra Skog i ett pressmeddelande.

Långsiktig utveckling

Inlandståg välkomnar satsningen.

–  Vi på Inlandståg är oerhört glada över samarbetet med Norra Skog och att vi ges möjligheten att utveckla både vår affär och Norra Skogs på både lång- och kort sikt, berättar Maria Cederberg, vd för Inlandståg.

Ett nytt signalsystem av typen ERTMS kommer också att installeras, något som möjliggörs genom det nya samarbetet där båda parter satsar på regional utveckling.

– Vi har tagit investeringsbesluten gällande ERTMS i en enig styrelse. Genom detta kommer vårt logistikerbjudande vara ännu mer fullskaligt och ge oss fler långsiktiga uppdrag framöver och skapa ytterligare en möjlighet att utveckla vår verksamhet vilket vi ser fram emot, säger Maria.

Egna industrier

Transporterna kommer inledningsvis att gå med minst tre omlopp per vecka, från Storuman i Norrlands inland till Husum vid norrlandskusten.

– Norra Skogs logistikbehov går till många mottagare i Norra Sverige men framförallt till de tre egna sågverken och till Husum Pulp AB där vi är delägare. Inlandstågs investering i ERTMS möjliggör transporter till Husum men det är också en viktig del för att Norra Skog ska kunna styra volymerna till föreningens andra kunder av både timmer- och massaved, säger Patrik.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste