Ett steg närmare pyrolysfabrik i Gävle

Samarbetet mellan Setra och Preem kring en fabrik för pyrolysolja i Gävle har kommit ytterligare en bit på väg när fabriksmoduler nu anlänt med båt från Holland. Produktionen väntas vara igång redan i höst.

Här lossas prefabricerade fabriksmoduler i hamnen i Granudden. Fabriken ska driftsättas under hösten och beräknas producera bioolja motsvarande 15 000 bilars årliga bränslebehov. Foto: Setra

I arbetet med att minska koldioxidutsläppen ska sågspån från kastets sågverk nu omvandlas till icke-fossil pyrolysolja vid den nya fabriken i Kastets industriområde. Oljan vidareförädlas sedan till förnybara biodrivmedel hos Preems raffinaderi i Lysekil.Fabriken i Gävle drivs av det gemensamma bolaget Pyrocell.

– Nu sker nästa steg i Pyrocells spännande resa där vi kommer att producera en helt ny produkt från stubben i skogen till tanken i bilen. Den här typen av satsningar på bioolja är ett viktigt steg för att uppfylla målet om fossilfria transporter i Sverige till 2030, säger Pontus Friberg, ordförande i Pyrocell i ett pressmeddelande. Parallellt med detta sker en rad rekryteringar till den nya fabriken.

Fabriksytan kommer omfatta omkring två hektar där 25 000 ton pyrolysolja ska produceras årligen. Enligt Setra motsvarar det 15 000 personbilars årliga bränsleförbrukning.

Om Pyrolys

Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras till en vätska. Genom pyrolys kan restprodukter från skogen så som grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en olja som sedan kan raffineras till förnybar bensin och diesel.

Källa: Setra

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste