EcoTall skyddar toppskottet

Satsningarna på att öka andelen tallskog fortsätter och det senaste i raden av mekaniska skydd är den småländska produkten EcoTall. Bakom skyddet, som till utseendet påminner om en badmintonboll, ligger jägaren och industriarbetaren Fredrik Hjalmarsson.

EcoTall är tillverkat i bioplast och bryts ner i naturen efter en livslängd på upp till tio år. Foto: EcoTall 

Diskussionerna och projekten kring hur andelen tall ska kunna ökas och hur tallungskog ska skyddas mot viltbete har pågått länge. Någon som försökt ta tag i problemet kring viltbete är Fredrik Hjalmarsson, som startat företaget Skogstoppen Innovation.

Idén till det nya mekaniska skyddet EcoTall fick han under en fikapaus med jaktkompisarna, efter en diskussion med en skogsägare som inte ville spruta viltskyddsmedel i sin ungskog varje år.

EcoTall är tillverkad i bioplast och helt fri från fossila råvaror. Produkten träs över talltoppen med ett enkelt verktyg och har enligt tillverkaren en livslängd på mellan fem och tio år, varefter den bryts ner i naturen. Därefter ska tallen ha uppnått så kallad älgsäker höjd, då den inte längre är i behov av skydd.   

Kostnaden per år för EcoTall anges av tillverkaren till tre kronor exklusive moms per skydd om det används under sju år. Inga återbesök eller justeringar av skyddet ska behövas.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera