EcoTall skyddar toppskottet

Satsningarna på att öka andelen tallskog fortsätter och det senaste i raden av mekaniska skydd är den småländska produkten EcoTall. Bakom skyddet, som till utseendet påminner om en badmintonboll, ligger jägaren och industriarbetaren Fredrik Hjalmarsson.

EcoTall är tillverkat i bioplast och bryts ner i naturen efter en livslängd på upp till tio år. Foto: EcoTall 

Diskussionerna och projekten kring hur andelen tall ska kunna ökas och hur tallungskog ska skyddas mot viltbete har pågått länge. Någon som försökt ta tag i problemet kring viltbete är Fredrik Hjalmarsson, som startat företaget Skogstoppen Innovation.

Idén till det nya mekaniska skyddet EcoTall fick han under en fikapaus med jaktkompisarna, efter en diskussion med en skogsägare som inte ville spruta viltskyddsmedel i sin ungskog varje år.

EcoTall är tillverkad i bioplast och helt fri från fossila råvaror. Produkten träs över talltoppen med ett enkelt verktyg och har enligt tillverkaren en livslängd på mellan fem och tio år, varefter den bryts ner i naturen. Därefter ska tallen ha uppnått så kallad älgsäker höjd, då den inte längre är i behov av skydd.   

Kostnaden per år för EcoTall anges av tillverkaren till tre kronor exklusive moms per skydd om det används under sju år. Inga återbesök eller justeringar av skyddet ska behövas.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Klimathoppet fälldes av granskningsnämnden, men av fel anledning

LEDARE Det finns en tilltagande vilja i miljörörelsen att jämställa koldioxid och metan från till exempel bioenergi, djur och mat med koldioxid och metan från utvinning och förbränning av fossila bränslen. Det är så dumt att man lätt kan bli stum av förundran och har svårt att ta det på allvar. Även i public service dyker sådana uttalanden upp ibland. Det är ytterst viktigt att vi inte låter de normaliseras.

Kommentera