Simulator ger inblick i skogsindustrin

Det tyska sågverks- och skogsindustriförbundet DeSH har tagit fram en portabel sågverkssimulator med VR-teknik. Syftet är att ge skolungdomar och andra intresserade en verklighetstrogen inblick i den moderna skogsindustrin och samtidigt locka unga till skogsnäringen.

Med en verklighetstrogen arbetsplats med skärmar, styrspakar och pedaler ska elever lockas till- och utbildas inom skogsindustrin genom simulatorn Timber-Trainer. Foto: DeSH

Det är den tyska skogstidningen Forstpraxis som skriver om sågverkssimulatorn Timber-Trainer med vilken man kan träda in i den skogsindustriella världen, bland annat genom VR-glasögon och olika filmsekvenser.

Praktisk erfarenhet

Bakom simulatorn står det tyska sågverks- och skogsindustriförbundet DeSH, som vill visa skolelever vilka karriärmöjligheter skogsbranschen erbjuder. Samtidigt kan simulatorn också användas i utbildningssyfte tack vare sin verklighetstrogna arbetsmiljö.

– Det är viktigt att inte bara ge unga människor information i handen, utan erbjuda möjligheten till riktig praktisk erfarenhet. Därför innehåller Timber-Trainer flera mångsidiga, interaktiva verktyg för utbildning och utveckling, säger Lars Schmidt, vd för DeSH till Forstpraxis.

Stora möjligheter

Sedan lanseringen 2017 har simulatorn genomgått en rad uppdateringar i takt med att tekniken utvecklats, och har nu under vintern utrustats med fler skärmar och nya spakar och pedaler. Med hjälp av VR-glasögon, som också är ett nytt tillskott till simulatorn, kan skogsindustrin också utförskas i en virtuell miljö där den enskilda individen kan skapa sin egen upplevelse via olika filmsekvenser.

Simulatorn är en del i en ökad digital rekryteringssatsning på skolor från DeSH.

– Vi vill nå elever på de platser där de befinner sig dagligen. De virtuella miljöerna ger oss stora möjligheter och vi hoppas kunna samarbeta med andra aktörer inom skogsbranschen för att kunna erbjuda virtuella rundvandringar även i andra delar av den skogliga värdekedjan, säger Lars.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste