Jägare chockade efter helikopterinsats

En grupp jägare i Dalarna som vistades vid en jaktstuga för att placera ut saltstenar överraskades under helgen av en polisinsats med helikopter och beväpnade poliser på snöskoter. Insatsen beskrivs av jägarna som brysk och polisen är förtegen om händelsen.

 

Polisen är förtegen efter en större insats med beväpnad polis och helikopter mot en grupp jägare vid en stuga i Orsa. Männen, som säger till Dalarnas Tidningar att de var där för att sätta ut saltstenar och flytta jakttorn, är upprörda över vad man beskriver som kraftigt övervåld. Foto: Mostphotos

Dalarnas tidningar rapporterar om en hårdhänt polisinsats mot jägare vid en stuga i skogarna utanför Orsa som lämnade männen i chock, förvåning och ilska.

Så jävla kränkande

– Det var så jävla kränkande. Just att de hade bestämt sig för att vi var skyldiga när de går in med sånt övervåld, säger en av männen som var på plats under insatsen till Dalarnas tidningar.

Mannen uppger att han blev nerbrottad i ett dike av tungt beväpnad polis och anklagad för onykterhet, vilket senare visade sig vara felaktigt efter ett nykterhetstest på polisstationen i Mora. Hans nycklar togs i beslag och även hans hem undersöktes utan att mannen visste om familjen var hemma eller inte. Mannens hund lämnades vid stugan och efter att insatsen avbrutits abrupt fick han till slut hjälp av polis från Falun att ta sig tillbaka till stugan för att hämta hunden.

Väcker ilska

– De gick in som om de väntade att vi skulle skjuta, säger en av de drabbade till Dalarnas Tidningar.

Insatsen, som genomförs samtidigt som rättegången mot den jaktbrottsanklagade Karl Hedin pågår, har väckt stor ilska bland jägare. Övervåldet mot just jägare har kritiserats tidigare, bland annat efter insatsen mot ett annat jägarhem i Dalarna 2019 där insatsstyrkan i Bergslagen slog till mot ett hus där en kvinna och hennes fyraåriga dotter skrämdes av tungt beväpnad polis.   

Håller på informationen

Polisen är förtegen kring insatsen och lämnar inga svar kring varför man gick in med så stora resurser. Man kommenterar inte heller om det fanns misstankar om tjuvjakt.

– Vi har varit där med en resurs och våran information håller vi för oss själva i det här fallet, säger Kenneth Johanesson presstalesperson för Region Bergslagen till Dalarnas Tidningar.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste