Nya möjligheter när Östavallsågens maskiner säljs

Trots många turer blev det ingen fortsatt verksamhet för Östavallsågen som nu stängts och ska säljas utomlands. Maskinparkens prislapp är 57 miljoner kronor.

Östavallsågens maskinpark ska nu säljas för 57 miljoner kronor till en utländsk kund och sågverksområdet, som numera kallas industripark, får därmed möjlighet att ta in nya hyresgäster. Foto: Norra Skog

För små glesbygdssamhällen som Östavall och intilliggande orter som Ånge är förlusten av en stor arbetsgivare som Östavalls sågverk ett hårt slag. Norra Skog angav dålig lönsamhet och logistik som anledningar till nedstängningen, men trots att det fanns intressenter blev det aldrig någon affär som innebär att sågverket kunde drivas vidare.

Fokusera framåt

Nu säljs istället maskinparken från den nedlagda sågen för 57 miljoner kronor till en utländsk kund genom maskinhandelsföretaget Åkerbloms.

– Det känns bra att vi nu efter lång tid nått fram till en affär som vi känner oss nöjda med och som gör att vi nu kan börja fokusera framåt, säger Henrik Jönsson, industrichef för Norra Skog i ett pressmeddelande. 

Långsiktiga arbetstillfällen

Sågverksområdet ingår nu istället i Östavalls industripark där olika företag, bland annat inom vindkraftsbranschen hyr in sig i parkens lokaler, en satsning som enligt Norra Skog ska bidra till att området utnyttjas istället för att växa igen. På lång sikt ska också nya arbetsplatser skapas där sågverket en gång stod.

– Vi har i dagsläget hyrt ut delar av området men de stora industrilokalerna siktar vi på att hyra ut i takt med att maskinparken flyttats ut. Det blir nästa steg i vår slutliga målsättning som är att medverka till att nya etableringar, som skapar mer långsiktiga arbetstillfällen i Östavall, kommer på plats, säger Henrik.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste