Sista pappersmaskinen stängd – ett historiskt ögonblick

Under torsdagen den 25 februari stängde SCA till slut ner även den sista av de tre pappersmaskinerna för tryckpapperstillverkning vid bruket i Ortviken. SCA:s Björn Lyngfeldt beskriver händelsen som historisk.

Nu har även den tredje och sista pappersmaskinen för tryckpapperstillverkning stängts ner i Ortviken. Fokus ligger nu istället på en omställning till termokemisk massa, och även textilåtervinning kommer ske vid SCA:s massabruk. Foto: SCA

En epok som går i graven, så kallar SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfeldt nedstängningen av den sista pappersmaskinen vid massabruket i Ortviken utanför Sundsvall i en intervju med SVT Nyheter Västernorrland.

Enligt nyhetssajten har SCA tillverkat tryckpapper på platsen i över 60 år och var en av världens största tillverkare med en årlig volym på 800 000 ton. Nu ska SCA istället satsa på tillverkning av så kallad termokemisk massa, samtidigt som företaget Renewcell, som jobbar med återvinning av textilfibrer, etablera sin verksamhet i Ortviken.

Nedläggningen av papperstillverkningen har samtidigt varit tuff för de 800 anställda, av vilka endast ett fåtal fortsätter jobba med den nya massatillverkningen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste