De samarbetar för maximal återvinning

100 procent återvinningsbara förpackningar från förnybara källor är målet när Billerud Korsnäs och Tetra Pak nu går ihop i ett nytt samarbete. I dag ligger nivån på omkring 70 procent.  

70 procent förnybart material i förpackningar räcker inte för BillerudKorsnäs och Tetra Pak, som nu samarbetar för att öka andelen till 100 procent. Foto: BillerudKorsnäs

Genom nya innovationer vill BillerudKorsnäs och Tetra Pak samverka för att ytterligare öka andelen förnybart material och därmed också återvinningsbarheten hos förpackningar.

– Vår mission är att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. 70 procent förnybart material är en bra start, men det enda sättet att lösa de stora hållbarhetsutmaningarna vi står inför är att göra det tillsammans, säger Malin Ljung Eiborn, EVP Sustainability & Public Affairs på BillerudKorsnäs i ett pressmeddelande.

Bygga upp kompetens

Företagens innovationsmodell består av ett antal projekt där experter från både BillerudsKorsnäs och Tetra Pak jobbar tillsammans mot definierade mål. Dessutom ingår BillerudKorsnäs i samverkansplattformen Treesearch där både akademi, industri, privata stiftelser och den svenska regeringen involveras.

– Treesearch är viktigt eftersom vi kan få avancerad forskning om nya material och nya tillämpningsområden, men också för att vi får möjlighet att bygga upp kompetens i och med att fler kunniga personer kommer in i branschen som kan utveckla mer innovativa produkter i framtiden.  säger Malin.

Fler nya innovationer

BillerudKorsnäs och Tetra Pak beskriver sitt samarbete som långsiktigt och målet är en förpackning med 100 procentig återvinningsbarhet.

– Vi vill ha en förpackning som till hundra procent kommer från förnybara resurser. Vi behöver flera nya innovationer för att hitta nya material som kan skapa en bra barriär. Vi måste agera tillsammans för att förändra branschen. Det finns så många utmaningar och ett stort behov nya lösningar, säger Eva Gustavsson, Vice President Material & Package på Tetra Pak.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 25 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste