Lyft för förarmiljön i nya Ponsse Scorpion

Efter åtta år och över 1 200 sålda maskiner uppdaterar finska Ponsse nu sin skördarmodell Scorpion. En rymligare hytt med bättre sikt genom större rutor och kranspetsstyrning är några av nyheterna.

Förarhytten är den stora nyheten hos nya Ponsse Scorpion, där man satsat på mer utrymme, bättre sikt och enklare navigering i menyer med det sensate informationssystemet och användargränssnittet Opti 5G. Foto: Ponsse

Ponsse Scorpion, som lanserades 2013, är enligt den finska skogsmaskintillverkaren en av företagets mest populära skördarmodeller genom tiderna. I dag rullar över 1 200 exemplar av Ponsse Scorpion i skogar över hela världen.

Feedback från förare

Trots att maskinen med den innovativa kranplaceringen fortfarande ger ett modernt och nyskapande intryck är det redan åtta år sedan Scorpion kom ut på marknaden. Därför tyckte Ponsse nu att det var dags för en uppdatering.

– Utgångspunkten vid utvecklingen av den nya Scorpion-modellserien var, liksom alltid tidigare, den respons som vi fått av dem som använder skogsmaskiner. Tack vare responsen har vi infört de moderniseringar som vi nu presenterar i produktionen. Arbetsutrymmet i förarhytten har blivit större och mer lättanvänt för ökad förarkomfort, något som också påverkar förarnas effektivitet över tid, säger Jan Kauhanen, produktchef för skördare på Ponsse i ett pressmeddelande.

Helt ny nivå

Ponsse Scorpion har redan tidigare utmärkt sig genom den mycket goda sikten tack vare kranplaceringen, något som nu blir ännu bättre genom större rutor. Bland annat sträcker sig framrutan längre ner och längre upp än på tidigare modeller för god överblick från rot till topp. Maskinens åtta hjul och den innovativa midjekonstruktionen ger fortsatt god bärförmåga, lågt marktryck och hög stabilitet.

Framrutan i den nya skördarhytten sträcker sig ända från golvet till taket och ger ännu bättre sikt än tidigare på kranen, som nu erbjuds med kranspetsstyrningen Harvester Active Crane. Foto: Ponsse

Den nya generationen Scorpion är också utrustade med Ponsses informationssystem Opti 5G samt ett nytt programgränssnitt, vilket ska göra det lättare att navigera i menyer och ge föraren bättre möjligheter för övervakning av maskinens parametrar.

– Opti 5G:s helt nya gränssnitt tillsammans med den nylige presenterade Opti 8-datorn lyfter Ponsse till en helt ny nivå i fråga om användbarheten av informationssystem i skogsmaskiner. Förare som använt den tidigare Opti-generationen kan enkelt och snabbt övergå till det nya Opti 5G-systemet, säger Markku Savolainen, produktchef för informationssystem.

Nu med kranspetsstyrning

Ytterligare en nyhet som möjliggörs just tack vare Opti 5G är kranspetsstyrning, som nu blir tillgänglig för skördare genom Harvester Active Crane. Systemet ger enligt Ponsse skördarförare nya möjligheter att effektivisera krankörningen och därmed avverkningsarbetet, genom att funktioner som utskjut och kran styrs av Active Crane.

Med kranspakarna behöver föraren endast kontrollera aggregates höjd över marken och styra aggregatet i riktning mot det valda trädet. Resterande kranfunktioner som utskjut, lyft och vipp sköter Harvester Active Crane, som dessutom har änddämpning för alla funktioner för att minska stötar och hårda belastningar.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste