Demonstrationsanläggning för textilmassa i Sverige

Företaget TreeToTextile där bland andra Ikea, H&M och Stora Enso är delägare satsar nu 352 miljoner kronor på en demonstrationsanläggning för textilmassa i Skåne. Satsningen ska bli nästa steg i kommersialiseringen av hållbar textilfiber.

Sigrid Barnekow är vd för TreeToTextile som nu storsatsar på en demonstrationsanläggning för cellulosabaserad textilfiber vid Stora Ensos massabruk i Nymölla.

Textilindustrin har de senaste åren blivit allt mer medveten om hållbarhet och omställningsprocessen till mer återvunnen textil och alternativa material och processer har ökat snabbt. TreeToTextile utvecklar en ny teknik för tillverkning av biobaserade textilfibrer av regenererad cellulosafiber, som ska ge en mycket låg klimatpåverkan.

Minska miljöpåverkan

– Vår teknik har potential att minska textilindustrins miljöpåverkan avsevärt. Med våra ägares stöd, innovativa agendor, kunskap och storlek bedömer vi att TreeToTextile kan spela en viktig bidragande roll för att göra textilindustrin hållbar globalt, säger TreeToTextiles vd Sigrid Barnekow i ett pressmeddelande.

Den starka hållbarheten i TreeToTextiles förnybara material bekräftas av en tredjepartscertifierad livscykelanalys, vilket bland annat innebär att mindre mängder textil skulle behöva användas om produkterna håller längre. Företagets nya tillverkningsprocess har också utformats för låg energianvändning och minskad användning av kemikalier.  

Två viktiga punkter

För att skala upp processtekniken investerar TreeToTextile med bidrag från Energimyndigheten 352 miljoner kronor i en demonstrationsanläggning vid Stora Ensos massabruk i skånska Nymölla med byggstart våren 2021.

Den fjärde delägaren i TreeToTextile är LSCS Invest och bakom investbolaget döljer sig ingen mindre än Lars Stigsson, grundare av SunPine som tillverkar talldiesel. Han berättar mer om den nya satsningen i en artikel i Dagens Nyheter:

– Vår teknik skiljer sig på två viktiga punkter från den vanliga viskosprocessen. Dels används inte den giftiga och illaluktande kolsvavlan för att lösa upp cellulosan. Dels återvinns kemikalierna så att det inte bildas något avfall. Vi sparar energi och miljö, säger han till DN.

Tillgängligt för alla

Processen har enligt tidningen provats i hemlighet i liten skala under ett flertal år. När produktionen ska skalas upp under 2022 hämtas så kallad dissolvingmassa från Stora Ensos finska massabruk Enocell och till en början kommer 1 500 ton fiber tillverkas per år. Målet är dock betydligt högre med 100 000 ton per år för en fullskalig anläggning.

– Vi vill göra hållbara fibrer tillgängliga för alla, i dag är det en nisch-marknad med för höga priser. Vi har designat en process som ska kunna fungera industriellt och kostnadseffektivt. Ambitionen är att sprida tekniken globalt, säger Sigrid Barnekow.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste