Farma T17 – största vagnen hittills

Farma lanserar nu sitt nya flaggskepp bland skogsvagnar med modellen T17. Dubbelramsvagnen med en lastarea på 3,3 kvadratmeter är företagets största hittills.

Farmas nya toppmodell bland skogsvagnar heter T17. Med en lastlängd på 5,4 meter och en lastarea på 3,3 kvadratmeter är den byggd för stora volymer. Foto: Farma

Skogsvagnarna från Farma är bland de mest sålda i Europa och nu lanserar företaget, efter 30 år i branschen, sin hittills största modell i den nya T17. Dubbelramsvagnen från den estländska fabriken utanför Tallin är en stor och robust vagn för både entreprenörer och skogsägare som vill transportera stora volymer virke ur skogen.

Med drivning

Lastlängden på 17-tonsvagnen är 5,4 meter och lastarean ligger på 3,3 kvadratmeter. Trots sin storlek uppger tillverkaren att vagnen är smidig och följsam, bland annat tack vare ramstyrningen med upp till 40 graders styrvinkel vars infästning är placerad lång bak på vagnen för bättre spårning.

Vagnen kan utrustas med drivning i form av drivrullar eller hjulmotorer och markfrigången på 630 millimeter säkerställer enligt Farma hög framkomlighet i terrängen. Hjulutrustning erbjuds i storlekar från 500/60 R22,5 – 710/40 R22,5.

Egen hydraulik

Den stora vagnen är byggd för att utrustas med Farmas längsta kranar där toppmodellen C 8,5 G2 ger en räckvidd på 8,5 meter med dubbelteleskop. För ökad stabilitet vid lastning och lossning är vagnen försedd med stödben av lavettyp. I standardutförande är vagnen utrustad med svängbara stöttor, men kan också utrustas med raka så kallade ”skotarbankar”.

För utökad hydraulkapacitet kan Farma T17 levereras med eget hydraulsystem. En separat hydraulpump drivs då av traktorns kraftuttag. Foto: Farma

Skogsvagnar av denna storlek brukar dras av större traktorer med tillräcklig hydraulik. Skulle det dock behövas extra hydraulkapacitet erbjuder Farma också T17-vagnen med eget hydraulsystem som drivs via en separat kraftuttagspump.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste