I dag inleds rättegången mot Karl Hedin

Sågverksägaren och jägaren Karl Hedin åtalades 2018 för misstänkt jaktbrott. Rättsprocessen har kantats av flera vändningar då det kvinnliga huvudvittnet tagit tillbaka allt hon tidigare sagt i den så kallade jakthärvan.

Under hela rättsprocessen har Karl Hedin hävdat sin oskuld. Han menar att det för honom kommit att handla om en kamp för ökad rättssäkerhet. Foto:  Pia Gyllin

Klockan nio den 22 februari inleds alltså rättegången mot Karl Hedin som tillsammans med tre andra står åtalade för olika former av jaktbrott, bland annat förberedelse för tjuvjakt på varg.

Det kvinnliga huvudvittnet, som tidigare varit åklagarens enda vittne och huvudpersonen bakom hela rättsfallet där stora resurser och telefonavlyssning använts, har sedermera tagit tillbaka anklagelserna och uppgett att hon ljugit. Hon sitter nu själv bland de åtalade i den så kallade jakthärvan, samtidigt som hon i ett annat rättsfall är åtalad för stämpling till mord.

Den fyra år långa rättsprocessen har varit kostsam både ekonomiskt och mentalt för de anklagade, som levt i ovisshet under lång tid. Till stöd för Karl Hedin har det bland annat startats en Facebookgrupp som i dagsläget har över 33 000 följare.

Rättegången som äger rum i Västmanlands tingsrätt i Västerås följs bland annat av tidningen jaktjournalen som kommer rapportera live från rättssalen. Rickard Axdorff från föreningen Naturbrukarna är en av de få civila åhörare som finns på plats för att bevaka och rapporterar om det uppmärksammade rättsfallet som nu ska avgöras.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste