Ljus framtid för vindkraftstorn i trä

Det svenska företaget Modvion har vind i turbinen och satsar på världens första storskaliga tillverkning av vindkraftstorn i trä i Sverige. Vindkraftverkstillverkaren Vestas går in som delägare och tillsammans vill man minska vindkraftens klimatavtryck med trätorn, rapporterar SVT Nyheter.   

Den 28 april 2020 uppfördes Modvions första vindkraftstorn i trä på Björkö utanför Göteborg. När vindkraftverkstillverkaren Vestas nu går in som delägare växlas tillverkningen av trätornen upp till storskalig produktion. Foto: Modvion

Modvion, som under 2020 monterade det första vindkraftstornet i trä utanför Göteborg, ska utöka sin tillverkning med fler fabriker när danska Vestas nu går in som delägare. Tillsammans vill man öka acceptansen för och utvecklingen utav marknaden för vindkraftstorn i trä.

Förnybar leverans

– På det här viset får vi fler svenska arbetstillfällen, mer förnybar leverans från vindkraften och visar också att det går att bygga riktigt krävande dynamiska applikationer av laminerat trä, säger Otto Lundman, vd och medgrundare vid Modvion till SVT Nyheter.

I moduler

Modvions torn byggs i moduler av laminerat granvirke. Enligt tillverkaren trätornen starkare per vikt än stål, och SVT Nyheter skriver att utsläppen av koldioxid för trätornen är omkring 30 procent lägre jämfört med torn i stål.

En styrka

Modulkonstruktionen är enligt Modvion en styrka, bland annat vid byggtransporter, och till nyhetskanalen säger företaget att tornet som uppförts på Björkö utanför Göteborg har fungerat bra och att det klarat toppbelastningar vid storm. I framtiden uppger Modvion att man tror sig kunna bygga vindkraftverk på 200–300 meter i trä.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste